Prostreno.cz

Rýžový sirup jako zdravá alternativa cukru

Říká se, že rýžový sirup je zdravou náhradou cukru, ale je toto tvrzení skutečně pravdivé?

Cukr je v dnešní době všude. Pokud vůbec, lze se mu v běžném životě vyhnout jen s velkým úsilím, protože cukr je obsažen téměř v každém zpracovaném výrobku.

Každý, kdo má chuť na sladké a začne přemýšlet o zdravé výživě, si často klade otázku, zda existují zdravější alternativy klasického domácího cukru. Kandidátem může být rýžový sirup.

Co je v rýžovém sirupu?

Rýžový sirup je sladidlo vyrobené výhradně z rýže. K jeho výrobě se rýže nejprve uvaří a poté se přidají enzymy, které štěpí komplexní sacharidové sloučeniny v rýži na molekuly cukru s krátkým řetězcem. Viskózní sirup se pak odfiltruje.

Na rozdíl od stolního cukru, který se skládá částečně z glukózy a částečně z ovocného cukru fruktózy, se rýžový sirup skládá výhradně z glukózy a sloučenin glukózy.

Vzhledem k tomu, že rýžový sirup je cukerný koncentrát, další makroživiny, jako jsou bílkoviny a tuky, téměř úplně chybí. Vitaminy a minerály a také antioxidanty jsou také přítomny pouze v nízkých koncentracích. 

Je rýžový sirup zdravý?

Pokud držíte nízkosacharidovou dietu, lze jednoznačně říci, že rýžový sirup by vám ke zdraví neprospěl. Jako každý jiný sirup je i rýžový sirup opravdovou kalorickou bombou, která neobsahuje žádné zdraví prospěšné živiny a obrazně řečeno způsobí, že hladina cukru v krvi vyletí jako na horské dráze.

Rýžový sirup nabízí jasnou výhodu pro lidi s intolerancí fruktózy – žádnou neobsahuje. Z tohoto důvodu je rýžový sirup jedním z mála sladidel, které lze použít při stávající intoleranci, aniž by způsoboval následné zažívací potíže.

Mnoho lidí si neuvědomuje, že fruktóza se nenachází pouze v ovoci, ale také v mnoha dalších potravinách. I normální stolní cukr se skládá z 50 procent z fruktózy. Z tohoto důvodu je třeba se mu vyhnout i v souvislosti s intolerancí fruktózy.

Vzhledem k tomu, že rýžový sirup je stále cukr, měl by se používat jen střídmě. Protože sice nezpůsobuje bolesti žaludku v případě intolerance fruktózy, ale i tak se po něm tloustne.

Je zdravější rýžový sirup, nebo med?

Med má mezi sladidly dobrou pověst. Za tuto pověst pravděpodobně vděčí svému původu, protože když myslíme na med, myslíme především na včely a divoké květiny. Přestože med obsahuje širokou škálu enzymů a některé vitamíny a minerály, tyto složky jsou kvantitativně zanedbatelné ve srovnání se zeleninou, ovocem nebo celozrnnými výrobky. V tomto ohledu jsou si med a rýžový sirup podobné.

Na rozdíl od rýžového sirupu tvoří asi 50 procent cukru v medu čistá fruktóza. Nadbytek koncentrované fruktózy zvyšuje pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu. Protože fruktóza se na rozdíl od glukózy zpracovává výhradně v játrech, nadměrná konzumace může zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater a také negativně ovlivnit hladinu krevních lipidů.

Med i rýžový sirup nelze označit za zdravé potraviny. Zatímco med obsahuje hodně fruktózy, rýžový sirup zvyšuje hladinu cukru v krvi. Obě potraviny jsou tedy podobné a měly by být konzumovány pouze s mírou.

Zdravou alternativou rýžového sirupu je datlový sirup. Na rozdíl od rýžového sirupu se nejedná o čistý cukerný koncentrát, ale pouze o sušené datle, které se spaří vodou. Datlový sirup tedy stále obsahuje všechny vitaminy, minerály a antioxidanty, které již v datli byly.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat