Prostreno.cz

7 zásad, které vám při hubnutí NEpomohou!

Hubnoucí sezona je před létem zase v plném proudu. A s ní i spousta zaručených rad a pravidel pro snazší hubnutí. Nevěřte všem!

Mýtus č. 1: Čím méně kalorií, tím lépe

Ne tak docela. Počítání denního příjmu kalorií je stále jednou z nejčastějších metod, jež nám má pomoci zhubnout. A zní i logicky – když snížíme počet přijatých kalorií, začne tělo spalovat zásoby tuku. No ne? Bohužel, ne vždy je skutečnost takhle jednoduchá. Naše tělo energii potřebuje, takže když jej necháte hladovět, začne v rámci obrany ukládat, co najde… Proto je dobré rozložit jídlo do více porcí denně a hlídat si nejen kalorický příjem, ale i výdej.

Mýtus č. 2: Když budu zvedat činky, skončím jako kulturistka

Těžko. Mít svaly jako kulturistky vyžaduje komplexní změnu životního stylu, posilování i výživy. To, že budete chodit do posilovny, vám zkrátka takovou postavu nezajistí. Výdej energie ovšem ano, to samé platí o fyzičce a štíhlé postavě. Než však začnete opravdu posilovat, poraďte se s někým, kdo tomu rozumí (nejlépe zaměstnanec posilovny, trenér) – když zničehonic začnete zvedat nad hlavu 20 kilo, můžete si ublížit.

Mýtus č. 3: Sedy-lehy mi zajistí ploché bříško

Kéž by. Pravdou je, že sedy-lehy a nejrůznější podobné cviky (sklapovačky atd.) vám zajistí posílení břišních svalů. Ale nezbaví vás uloženého tuku nad těmito svaly. Na to je zapotřebí mnohem komplexnější cvičení a změna životního stylu. „Kardio pohyb vám podpoří komplexní spalování tuků při cvičení minimálně 20 minut a déle, sedy-lehy zpevní břišní stěnu a podpoří rýsování v oblasti břišních svalů. Pozor sedy-lehy zapojují pouze horní část břišních svalů, proto je důležité doplnit také cviky zaměřené na spodní a šikmou část břicha," vysvětluje osobní trenér do domu Mgr. Ondřej Diviš.

Mýtus č. 4: Cvičení v horku mi zajistí vypocení toxinů z těla

Bohužel. To, že na sebe v horku navlečete bezpočet vrstev oblečení a jdete běhat, znamená, že se budete více potit, ale organismus tím nepročistíte. Ano, kůží (respektive potem) také odcházejí z těla některé toxiny, ale jejich množství v potu je tak mizivé, že to nemá na naše tělo žádný dopad. Pocení je zkrátka reakcí organismu na horko.

Mýtus č. 5: Po dřepech budu mít velký zadek

Hloupost. Dřepy (pokud se dělají správně, ne tak, jak si je pamatujete ze školy) vám zajistí pevnější a hezky tvarované pozadí. Rozhodně vám po nich ale zadek nenaroste do nějakých velkých rozměrů. Bát se tedy nemusíte.

Mýtus č. 6: Je možné hubnout jen na určité části těla

Je možné posilovat jen určité partie, ale soustředit se při hubnutí jen třeba na břicho nebo stehna je chyba. A navíc to ani nefunguje. Cvičení by mělo být komplexní. Jen tak získáme vysněnou postavu.

Mýtus č. 7: Při cvičení s prázdným žaludkem se lépe spalují kalorie

Ne. Pokud cvičíte s prázdným žaludkem, může se stát, že to vaše tělo „neutáhne“. Náš organismus potřebuje pro sport a spalování tuků energii, proto je důležité mu ji před zahájením pohybové aktivity dopřát v podobě vhodné stravy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat