Prostreno.cz

Den začněte protizánětlivou snídaní

To, co jíte ke snídani, může nastavit tón celého vašeho dne. Co takhle dát přednost potravinám, které působí protizánětlivě?

Zánět je reakce imunitního systému, ke které dochází při poškození buněk. Tělo v návaznosti na to uvolní chemikálie, protilátky a proteiny. Pokud tato reakce přetrvává (kupříkladu u chronického zánětu), ve výsledku způsobí poškození orgánů nebo tkání. Evidentně tedy není zánět jako zánět.

Zdravější a výkonnější díky jídlu

Chronická „verze“ může vést k únavě, bolesti a gastrointestinálním problémům. Co se týče jejího zvládání, jídlo hraje důležitou roli, zvlášť to ranní. Snídaně bohatá na živiny zánětům předchází, zároveň zvyšuje energetickou hladinu a podporuje kognitivní funkce. V případě, že den zahájíte spíš rafinovanými sacharidy, nahrajete zvýšení hladiny cukru v krvi a následně jejímu náhlému pádu. Pak se nedivte, že trpíte nezvladatelnými chutěmi na sladké!

Proto odborníci na výživu doporučují omezit výrobky z bílého pečiva. Dobrou zprávou je, že díky chytrému výběru snídaně svoji energetickou hladinu naopak můžete podporovat, stejně jako ochranu proti výše zmíněným zánětům. Hledáte konkrétní tipy? Tady jsou!

Ovesné vločky s vlašskými ořechy a goji

Ovesné vločky coby bezlepkové zrno mají vysoký obsah vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Vlašské ořechy zpomalují trávení a poskytují dávku omega-3 mastných kyselin, které jsou protizánětlivé. Plody goji (kustovnice čínské) zase dodávají sladkou chuť bez velkého množství cukru a poskytují spoustu antioxidantů.

Ovoce s mandlovým máslem

Banán nebo jablko s plátkem mandlového másla? A proč ne? Ovoce je plné antioxidantů, které působí proti volným radikálům. Nabízí i vlákninu, jež pomáhá vyplavovat toxiny z těla. Ovoce spojte s ořechovým máslem plným bílkovin, vlákniny, zdravého tuku, vitaminů a minerálů. Zabráníte tak nemocem.

Řecký jogurt a ovoce

Proteinové a zdravé kmeny bakterií v řeckém jogurtu slouží protizánětlivě, napomáhají trávení a zasytí. Spárujte je s bobulemi bohatými na antioxidanty, získáte silnou a zdravou snídani.

Vejce se zeleninou

Vejce jsou bohatá na živiny, a to včetně vitaminu D, bílkovin, omega-3 mastných kyselin a cholinu. Protein je účinný při řízení hladiny cukru v krvi, což, jak již bylo zmíněno, pomáhá mírnit zánět. K vejci přidejte zeleninu (hlávkový salát, okurku, rajče). Pokud vejce nejíte, zkuste tofu míchanici s kurkumou, o níž se traduje, že je protizánětlivá.

Smoothie nabité proteiny

Pokud jde o superpotraviny bojující proti zánětu, máte šanci je smíchat, rozmixovat a vypít. Preferujte organické ovoce, zeleninu, rostlinný protein, vodu nebo neslazené ořechové mléko a chia semínka. Tato kombinace obsahuje vlákninu, vitaminy, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Tak na zdraví!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat