Prostreno.cz

S těmito nezdravými návyky po konzumaci jídla ihned přestaňte

Že každé sousto poctivě a dlouho žvýkáte, při jídle nespěcháte a vždy na stole máte dostatek vody? I tak toho pro své zdraví neděláte dost! Se kterými špatnými návyky při konzumaci snídaně, poledního jídla či večeře byste ihned měli přestat?

Co lidé dělají před jídlem i po něm se liší od člověka k člověku. Platí přitom, že některé návyky při konzumaci potravin odborníci chválí a ty jiné zatracují. Nikdy však neuškodí si zopakovat, jaké rituály brání mechanismu vstřebávání živin. Zde je několik praktik, kterým tělu a trávení spíš ubližujete.

Šlofík

Jen si tak trochu zdřímnout. Co na tom, že bezprostředně po jídle? Ačkoli to zní jako dobrý nápad, rozklad potravy tím pádem dostává červenou. Navíc tučná a kořeněná jídla slupnutá před spaním pro žaludek bývají velmi těžká. Proto je nejlepší se šlofíku po obědě vyhnout.

Pití vody

Po všech těch těstovinách, knedlících, rýži nebo jarních závitcích vám prostě vyschlo v krku. Saháte po velké sklenici vody a zapíjíte cukr, sůl, mouku, ovoce, zeleninu, tuky, škroby a vůbec všechno, co vám prošlo krkem. Ale je to dobře? Odborníci na výživu varují, že když pijete vodu ihned po jídle, snižuje se vylučování enzymů a šťáv v žaludku, což ve výsledku může způsobit kyselost a nadýmání. Zdravější je vypít vodu alespoň půl hodiny před jídlem – a následně hodinu po něm s další sklenicí počkat.

Ovoce v nevhodný čas

O působivém nutričním profilu a pozitivních účincích ovoce na organismus není pochyb, ale jeho konzumace bezprostředně po hlavním jídle taktéž narušuje trávení. Nejlepší čas na ovoce je dvě hodiny před jídlem nebo po něm. To pomůže urychlit metabolismus a vstřebávání živin.

Sprcha

Vždy se vyhněte koupání obzvlášť po těžkém jídle, protože, stejně jako v předchozích případech, tento nápad zpomaluje proces trávení. Koupání a sprchování ovlivňuje průtok krve kolem žaludku, jež míří do jiných částí těla.

Kouření

Pokud patříte k těm, kdo kouření ihned po jídle považuje za nezbytný rituál, měli byste vědět, že odstup mezi obědem či večeří a tolik oblíbenou cigaretkou by měl představovat pauzu v délce 60 minut. Dávka nikotinu z jedné cigarety vykouřené po jídle se prý podle lékařů rovná deseti vykouřeným cigaretám a větší zátěži na organismus. Cigarety také obsahují karcinogeny, jež mohou zhoršit syndrom dráždivého tračníku, a dokonce vést k ulcerózní kolitidě.

Zdroje: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat