Prostreno.cz

Benefity prášku z červené řepy

Prášek z červené řepy se vyrábí dehydratací nebo vysušením tenkých plátků červené řepy a jejich následným rozemletím. Jak si připravit svůj vlastní a proč se bez něj neobejdete? Potřebují ho střeva i svaly!

Červená řepa je bohatá na dusičnany, antioxidanty a polyfenolové sloučeniny, které mají roli ve zlepšení kardiovaskulárních funkcí a výkonu (1). Jedna čerstvá červená řepa přitom odpovídá přibližně jedné čajové lžičce prášku z červené řepy. Ten lze přidat do omáček, smoothies, těstovin, noků, koláčů či muffinů a poskytuje mnoho zdravotních pozitiv.

Snižuje krevní tlak

Šťáva i prášek z červené řepy jsou plné dusičnanů, které mají důležitou roli související se zvýšeným průtokem krve a posílením svalové kontrakce (2). Tím, že dusičnany uvolňují hladké svalstvo obepínající tepny a žíly, snižují krevní tlak.

Má protizánětlivé schoposti

Červená řepa obsahuje antioxidanty, což jsou molekuly, jež mají schopnost neutralizovat volné radikály, chránit před poškozením buněk a snižovat riziko chronických onemocnění.

Vykazuje protirakovinné účinky

Zájem o červenou řepu jako lék na onemocnění rakovinou se datuje od r. 1930. Tak je pravdou, že se několik sloučenin přítomných v uvedené kořenové zelenině, a to včetně alkaloidu allantoinu, betaninu, vitaminu C a dalších přítomných látek (3), spojuje s protirakovinnými vlastnostmi.

Obsahuje potřebné minerály

Železo, draslík a mangan. I tyhle minerály v řepě najdete. Železo má zásadní roli při transportu kyslíku zdravými červenými krvinkami, draslík zase zabraňuje škodlivým účinkům konzumace nadměrné soli (chloridu sodného) a mangan má na starosti tvorbu kostí a péči o imunitní systém.

Pečuje o střeva

Vláknina je další důležitou složkou naší stravy. Působí jako prebiotikum a poskytuje potravu pro přátelské mikroorganismy ve střevě. Hledat ji lze právě v červené řepě.

Jak si vyrobit vlastní prášek z červené řepy?

Nejprve omyjte, oloupejte a nastrouhejte červenou řepu (ručně nebo pomocí kuchyňského robotu). Řepu položte na tác, rozložte ji, zakryjte pergamenem nebo papírem odolným proti mastnotě a nechte přirozeně vysušit mimo přímé sluneční světlo. (Fáze sušení může trvat až čtyři dny v závislosti na teplotě vzduchu.) Řepu přerušovaně protřepávejte. Když místo ohnutí praskne, je suchá a připravená na další fázi. Rozemelte ji pomocí mlýnku a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží po dobu až jednoho roku.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882425/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28067808/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515411/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat