Prostreno.cz

Potraviny s potřebným vitaminem K

Zelená zelenina, jako je špenát nebo brokolice, jsou potraviny s vitaminem K. Vitamin je důležitý pro srážlivost krve a udržuje kosti zdravé. Jak pokrýt svou denní potřebu vitaminu K?

Vitamin K je skupina látek, které jsou si navzájem chemicky příbuzné. Pro lidský organismus jsou však relevantní pouze 2 z nich, a to vitamin K1 (fylochinon) a vitamin K2 (menachinon).

Lidé vstřebávají vitamin K1 prostřednictvím potravy. Nachází se především v zelené zelenině jako je špenát nebo brokolice a někdy také v ovoci. Vitamin K1 hraje důležitou roli při srážlivosti krve.

Vitamin K2 se na druhé straně nachází, alespoň v malém množství, v živočišných potravinách, jako je maso, vejce, mléko a máslo, ale také ve fermentovaných produktech, jako je kysané zelí nebo tofu. Vitamin K2 v těle podporuje metabolismus vápníku jako tzv. kofaktor a je tedy mimo jiné důležitý pro zdravé kosti. Kromě toho mohou vitamin tvořit střevní bakterie. Dosud není jasné, do jaké míry dokáže organismus samosyntetizovaný vitamín K využít.

Příznaky a příčiny nedostatku vitaminu K

Nedostatek vitaminu K související se stravou je vzácný, protože denní potřeba je obvykle pokryta pestrou a vyváženou stravou. Nedostatek vitamínu K může být způsoben některými onemocněními, jako jsou například chronická gastrointestinální onemocnění, jako je celiakie, poruchy trávení tuků, Cronova nemoc nebo „syndrom krátkého střeva“, při kterém chybí velké části tenkého střeva.

Chronické poškození jater na druhou stranu znamená, že tělo již nedokáže vitamín K dostatečně využít. Nedostatek může způsobit i dlouhodobé užívání některých léků, jako jsou antibiotika, salicyláty (např. aspirin), léky na epilepsii či tuberkulózu a také léky proti srážení krve.

Pokud tělo absorbuje příliš málo vitamínu K, může dojít k poruchám srážlivosti krve. Kromě toho může ve tkáni nebo v určitých orgánech dojít ke spontánnímu krvácení a způsobit nebezpečné poškození.

Jak pokrýt svou potřebu vitaminu K

Obvykle je snadné splnit své denní požadavky na vitamin K pomocí vyvážené stravy. Například 60 až 70 mikrogramů vitaminu K se nachází v 50 gramech vařené brokolice, 25 gramech rukoly, 100 gramech avokáda a 50 gramech čínského zelí, 100 gramech tresky a asi 60 gramech vařené růžičkové kapusty, 150 gramech brambor ve slupce a 25 gramech tvarohu s bylinkami.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551578/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat