Prostreno.cz

Nápoje bojující proti vysoké hladině cholesterolu pijte každé ráno

Vysoká hladina cholesterolu v krvi přispívá k riziku srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Jak ji snížit? Tyhle zdravé nápoje ve svém životě nutně potřebujete!

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, která se nachází v krvi. Tělo cholesterol využívá k tvorbě nových buněk a hormonů. Existují dva hlavní typy cholesterolu: lipoprotein s vysokou hustotou (HDL) a lipoprotein s nízkou hustotou (LDL). Ačkoli je vysoká hladina cholesterolu v krvi pro stavbu nových buněk užitečná, nezdravé hladiny cholesterolu zvyšují riziko katastrofických zdravotních poruch, jako jsou infarkty a mrtvice. Naštěstí se tomu dá (včas) zabránit. Které nápoje byste měli pít každé ráno?

Zelený čaj

Katechiny a další antioxidanty nalezené v zeleném čaji mohou snížit hladinu škodlivého LDL a celkového cholesterolu. Nepijte však zelený čaj jen tak samotný, vždy k němu něco snězte.

Sójové či jiné rostlinné mléko

Sójové mléko je trendem dnešní doby. Použít ho lze místo smetany nebo jiných mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku – a stejně jako zelený čaj kontroluje hladinu cholesterolu. Nemáte-li sóju v lásce, preferujte jiné rostlinné mléko, kupříkladu kokosové či rýžové.

Ovesné nápoje

Oves obsahuje beta-glukany, které v žaludku tvoří gelovitou látku a interagují se žlučovými solemi, aby případně zabránily vstřebávání cholesterolu a regulovaly jeho hladinu.

Rajčatový džus

Lykopen, který se hojně vyskytuje v rajčatech, může snižovat špatný LDL cholesterol a pomáhat hladinám lipidů. (Koncentraci lykopenu zvyšuje odšťavňování rajčat.) K optimálním hladinám cholesterolu ovšem přispívají i niacin a vláknina, živiny, které jsou v rajčatové šťávě také hojně zastoupeny.

Nápoje obsahující drobné ovoce

Jahody, borůvky, ostružiny nebo maliny mají vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, jež mohou snižovat hladinu cholesterolu. Navíc se báječně hodí do koktejlů a smoothies.

Kakaové nápoje

Primární složkou hořké čokolády je kakao, jež je plné antioxidantů známých jako flavanoly. Konzumace 450 mg nápoje obsahujícího kakaové flavanoly po dobu jednoho měsíce podle odborníků snižuje špatný LDL cholesterol a zároveň zvyšuje dobrý HDL cholesterol. Dalším benefitem jsou mononenasycené mastné kyseliny, které jsou v kakau hojně zastoupeny.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2569033/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat