Prostreno.cz

Účinky tahini pro imunitu a zdraví srdce 

Už jste někdy zkontrolovali přísady svého oblíbeného hummusu a všimli jste si, že tahini je mezi uvedenými? To je dobře, protože tahini omáčka se vyrábí z mletých sezamových semínek, o kterých víme, že jsou sama o sobě výživná.

Výzkumy ve skutečnosti ukazují, že sezamová semínka a tím i tahini mají podobné schopnosti posilovat imunitu a kradiovaskulární ochranu jako superpotraviny, jako je olivový olej, vlašské ořechy a lněná semínka… a to není vše.

Co je tahini?

Tahini, základ blízkovýchodní a středomořské kuchyně, je druh omáčky nebo pasty vyrobené z mletých sezamových semínek.

Před více než 4 000 lety se o omáčce tahini psalo ve starověkých textech, které pocházely z okolí řek Tigris a Eufrat, a historiky, včetně Hérodota, kteří si vzpomněli na pověsti o tom, že byla podávána králům, protože byla považována za jídlo hodné bohů.

Stejně jako ostatní semena a ořechy, sezamová semínka v omáčce pomáhají snižovat cholesterol, poskytují vlákninu pro trávení, zlepšují krevní tlak, vyrovnávají hormony a další.

Vysoký obsah zdravých tuků a aminokyselin

Ve srovnání s jinými ořechy a semínky mají sezamová semínka jeden z nejvyšších hmotnostních obsahů oleje – proto je tahini výjimečně hedvábně jemné ve srovnání s jinými ořechovými másly (jako je arašídové nebo mandlové máslo). Sezamová semínka obsahují až 55 procent oleje a 20 procent bílkovin, což je důvod, proč jsou známá tím, že poskytují zdravé tuky a esenciální aminokyseliny.

Je tahini dobré na hubnutí? Samozřejmě záleží na tom, kolik toho sníte, ale obecně řečeno, zdravé tuky jako tahini jsou nezbytné pro kontrolu chuti k jídlu a pocit uspokojení mezi jídly.

Skvělý zdroj esenciálních vitaminů a minerálů

Tahini je skvělý způsob, jak získat vitaminy skupiny B spolu s minerály, včetně hořčíku, mědi, fosforu, manganu, železa a zinku. Jeho přidání do receptů je dobrý způsob, jak získat denní dávku mědi – která je potřebná k udržení zdraví nervů, kostí a metabolismu.

Železo pomáhá předcházet anémii, což je porucha charakterizovaná nízkým počtem červených krvinek, nedostatkem železa a únavou. Vitamíny B jsou důležité pro metabolické funkce, zvládání stresu a mnoho kognitivních procesů.

Reguluje krevní tlak a cholesterol

Proč je tahini zdravé pro srdce? Sesamolin a sesamin vyskytující se v sezamových semenech mají antitrombotické vlastnosti. To znamená, že sezam může pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním spojeným s rušivými účinky v tepnách.

Přestože sezamová semínka mají vysoký obsah tuku a kalorií, není to špatné, pokud jde o zdraví srdce. Fytosteroly mohou být použity k léčbě arteriosklerózy, onemocnění charakterizovaného hromaděním tuku v tepnách, a jsou schopny pomoci regulovat cholesterol v těle, protože mají podobnou strukturu jako cholesterol. 

Vyrovnává hormonální hladinu (zejména u žen v menopauze)

U některých lidí, zejména u žen po menopauze nad 50 let nebo žen, které mají jinak nízký obsah estrogenu, mohou fytoestrogenové potraviny být skutečně prospěšné. Přirozeně vyvažují hormony, pomáhají udržovat silné kosti a snižují riziko různých onemocnění, jako je rakovina a osteoporóza.

Zvýšené množství fytoestrogenů pomáhá drasticky snížit příznaky menopauzy, včetně návalů horka, úbytku kostní hmoty, slabosti, změn nálady, nízké sexuální touhy atd.

Zlepšuje zdraví pokožky

Sezamová semínka jsou dobrým zdrojem aminokyselin, vitaminu E, vitaminů B, stopových minerálů a mastných kyselin, které pomáhají s omlazením kožních buněk a předcházejí časným známkám stárnutí. I když si možná nebudete chtít natírat tahini přímo na kůži, jeho konzumace může pomoci zlepšit integritu vaší pokožky zvýšením příjmu tuků a živin.

Sezamový olej se používá k léčbě kožních ran, popálenin, citlivosti a suchosti po tisíce let, a proto je někdy nazýván „královnou olejů“. Je to přírodní antibakteriální a protiplísňová látka. To znamená, že zabíjí bakterie, které mohou ucpávat póry.

Zvyšuje vstřebávání živin

Sezamová semínka pomáhají zvýšit vstřebávání ochranných látek rozpustných v tucích, jako je tokoferol, hlavní živiny obsažené ve vitaminu E, které hrají roli v prevenci lidských nemocí souvisejících se stárnutím, jako je rakovina a srdeční choroby.

Zdroj: www.nature.com/articles/s41371-021-00624-2





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat