Prostreno.cz

Ananas nabízí pozitiva pro celé tělo

Všichni známe ananas jako lahodné tropické ovoce, které zdobí naše nápoje, ale věděli jste, že ananas má také mnoho výhod díky velké dávce vitaminů a minerálů? Toto chutné ovoce vám kromě dalších speciálních sloučenin a antioxidantů nabízí ochranu před vznikem nemocí, poskytuje vitamin C, vitamin B1, draslík a mangan.

Ananas, který se široce používá po celém světě jako přírodní lék na vše od zažívacích potíží po alergie, je plný fytonutrientů a enzymu bromelainu, který může pomoci zlepšit trávení, chránit před kardiovaskulárními chorobami, podporovat plodnost a potenciálně snížit zánět.

Vzhledem k mnoha zdravotním přínosům ananasu se ovoce rychle stalo populárním na lodích, protože nabízí přirozenou prevenci proti kurdějím, což byl běžný zdravotní problém v době průzkumu moře.

Je ale dobré jíst ananas každý den? Jaké další výhody můžete z konzumace ananasu čerpat?

Bohatý zdroj vitaminu C, který posiluje imunitu

Zatímco v ananasu je relativně málo kalorií, jedna porce obsahuje neuvěřitelných 131 procent vaší denní hodnoty antioxidačního vitaminu C. Vitamin C se běžně používá k podpoře funkce imunitního systému a minimalizaci příznaků kašle, nachlazení a chřipky.

Pravidelná konzumace ovoce s vysokým obsahem vitamínu C chrání před infekcemi, jak virovými, tak bakteriálními, a také větší ochranu před rakovinou.

Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamin, který hraje roli při udržování zdraví pojivové tkáně těla a zároveň působí jako antioxidant. Má schopnost syntetizovat kolagen, hlavní protein v těle odpovědný za udržování zdravých cév a orgánů.

Vysoký obsah vlákniny

Ovoce s vysokým obsahem vlákniny může pomoci snížit riziko chronických onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vláknina může také snížit hladinu glukózy v krvi.

Vláknina je důvodem, proč může být ananas přínosem pro hubnutí. Díky vysokému obsahu vlákniny a objemu je jednou z výhod ananasu to, že vám může pomoci, abyste se cítili sytí s malým množstvím kalorií.

Ananas může pomoci předcházet zácpě a podporovat pravidelnost a zdravý trávicí trakt, což znamená, že je užitečný pro snížení nafouknutého žaludku.

Zlepšení plodnosti

Konzumace potravin bohatých na antioxidanty může pomoci předcházet neplodnosti. Protože volné radikály mohou poškodit reprodukční systém, lidem, kteří se snaží otěhotnět, se doporučují potraviny s vysokou antioxidační aktivitou, jako je ananas.

Antioxidanty v tomto ovoci, jako je vitamin C, beta-karoten a další přítomné vitaminy a minerály, včetně mědi, ovlivňují mužskou i ženskou plodnost. Pokud jde o přínosy ananasu pro muže, bylo prokázáno, že antioxidanty pomáhají zvýšit průtok krve a obnovit správnou tvorbu tkáně v pohlavních orgánech – navíc mohou pomoci zvýšit počet spermií.

Podobně výhody konzumace ananasu pro ženy zahrnují snížení zánětu a podporu hojení pojivové tkáně.

Ochrana před kardiovaskulárními chorobami a obezitou

Výhody ananasu se rozšiřují i na zdraví srdce, protože obsahuje draslík, vitamin C a antioxidanty. Vysoký příjem draslíku je také spojen se sníženým rizikem vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice, chrání před ztrátou svalové hmoty, zachovává minerální hustotu kostí a snižuje tvorbu ledvinových kamenů.

Kromě ananasový džus může mít příznivé účinky na tělesnou hmotnost, index tělesné hmotnosti, akumulaci tělesného tuku, ukládání tuku v játrech a krevní lipidy díky svému vlivu na hladiny hormonů, které regulují hlad a obezitu. 

Prevence proti astmatu

Beta-karoten, který se nachází v rostlinných potravinách, jako je ananas, může pomoci snížit riziko zánětu dýchacích cest a astmatu.

Velkou roli ve vzniku astmatu hrají toxiny, špatná výživa, znečištění, zneužívání antibiotik a stres. Všechny tyto faktory způsobují zánět, ale naštěstí jednou z výhod ananasu je, že může pomoci snížit zánět díky svým detoxikačním schopnostem.

Napomáhá duševnímu zdraví

Živiny, jako jsou sacharidy a antioxidanty obsažené v ananasu, vám mohou pomoci zlepšit náladu a bojovat proti depresi a úzkosti. Je dobrým zdrojem aminokyseliny tryptofan, kterou tělo využívá k produkci dostatečného množství serotoninu, jednoho z našich hlavních „hormonů štěstí“.

Konzumace dostatečného množství této aminokyseliny spolu s dalšími živinami, jako jsou vitaminy B, je důležitá pro podporu vašeho neurologického systému, pro energii a pro produkci hormonů dobré nálady.

Pomoc v boji proti rakovině

Bromelain, který se nachází v ananasu, má protirakovinné schopnosti a podporuje apoptotickou buněčnou smrt. Bromelain má selektivní cytotoxicitu a může pomoci zabíjet rakovinné buňky, přičemž zdravé buňky zůstávají nepoškozené.

Snižuje zánět

Mezi přednosti ananasu patří schopnost pomoci těm, kteří trpí artritidou a bolestmi kloubů. To je způsobeno jeho enzymem bromelainem, který prokázal protizánětlivé a analgetické vlastnosti.

Je také velmi užitečný při léčbě sportovních zranění, včetně podvrtnutí, a může pomoci čelit bolesti. Bromelain působí na zánět tak, že blokuje metabolity, které způsobují otoky. Také snižuje otoky aktivací chemické látky v krvi, která rozkládá fibrin, což vede ke snížení otoku.

Bromelain se často doporučuje užívat před operacemi, aby se urychlila doba hojení a snížil se zánět běžně spojený s chirurgickými zákroky.

Pomáhá při trávení

Pro trávení slouží ananas jako silný pomocník při štěpení bílkovin na peptidy a aminokyseliny. Může zmírnit příznaky koliky a kyselého refluxu a napomáhá celkovým trávicím procesům.

I když obvykle nemá projímavé účinky, poskytuje vodu a elektrolyty (jako většina ovoce a zeleniny), které mohou pomoci v pravidelnosti.

Bromelain se také zdá být užitečný při prevenci autoimunitních reakcí způsobených běžnými potravinovými alergiemi. Konzumace ananasu tak může pomoci těm, kteří měli celiakii, alergii na bílkovinný lepek, který se nachází v pšeničných, ječmenných a žitných produktech, kvůli přítomnosti enzymu bromelain.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8534447/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat