Prostreno.cz

I v létě je třeba se starat o imunitu

Zatímco v zimě se neustále snažíme předcházet nejrůznějším virózám a o svou imunitu pečujeme, v teplých měsících o ní příliš nepřemýšlíme. To je ale chyba.

To, že již není chřipková sezona, neznamená, že na náš organismus nedotírají i nadále nejrůznější bakterie a viry. A čím našemu imunitnímu systému můžeme v létě pomoci (tedy kromě konzumace spousty čerstvé zeleniny a ovoce, jichž je v tomto období dostatek)?

Zelený čaj

Nejenže zelený čaj dokáže pomoci v boji proti stresu a nadváze, ale také pomáhá proti virům. V jedné japonské studii vědci prokázali, že děti, jež pily tento nápoj šestkrát týdně, byly mnohem odolnější proti virózám než jejich vrstevníci, kteří zelený čaj nepili (nebo jej nepili tak často).

Pravidelný pohyb

Kdy jindy pravidelně cvičit než na jaře či v létě? Kromě fyzičky a hezké postavy získáme i něco navíc – studie American College of Sports Medicine ukázala, že lidé, kteří pohybové aktivitě věnují alespoň 45 minut denně, mají o 25 až 50 % nižší pravděpodobnost, že chytí virózu.

Optimismus

Když se na svět mračíte, žijete neustále ve stresu a máte ke všemu negativní, pesimistický postoj, jste snazší kořistí pro mikroby. Takže se usmívejte, buďte optimisté a snažte se co nejčastěji smát! Štěstí zkrátka podporuje imunitu.

Málo cukru

Pokud často „ujíždíte“ na sladkostech, trochu (nebo spíš hodně) brzděte. Příliš cukru totiž nesvědčí nejen naší postavě, ale ani zdraví – imunitní systém nevyjímaje. Takže jeho konzumaci omezte.

Probiotika

Střevní mikroflóra je jedním ze základů imunitního systému – aby byla zdravá, můžete si pomoci probiotiky. Nejlépe těmi v jogurtech dalších kysaných mléčných výrobcích, sáhnout můžete i po doplňcích stravy.

Hydratace

Dostatečný přísun tekutin je důležitý, v letním počasí přímo kritický. Dehydratace totiž člověka oslabuje (a dokonce ohrožuje na životě). Navíc voda dokáže pomoci vyplavit z těla nebezpečné toxiny a pomoci tak imunitě.

Ideální váha

Pokud ručička na vaší osobní váze ukazuje o něco vyšší čísla, než by ve vašem případě měla, snažte se situaci řešit. Zvýšené množství tělesného tuku totiž není pro imunitní systém právě prospěšné. Jen nezapomínejte, že hubnout se má zdravě, takže pusťte z hlavy všechny možné i nemožné zázračné a drastické diety!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat