Prostreno.cz

Česnekový zápach z rukou odstraní olej a cukr

Je štiplavý, má charakteristický, velmi výrazný pach a Češi jej pěstují ve velkém. Řeč je o populárním česneku. Kde se vzal a které fígle vám v kuchyni pomohou při jeho zpracování? Vsaďte na krystalový cukr i horkou vodu!

Česnek je jednou z nejstarších potravinářských, aromatických a kořenících rostlin, které dokázaly oslovit mnoho civilizací po celém světě. Tuto rostlinu jako první identifikovali starověcí Indové, jimž se česnek podařilo domestikovat asi před 6 tisíci lety, včetně jeho chuti a údajných afrodiziakálních účinků. Věděli jste, že jeho historie je ještě bohatší?

Česnek v hrobce Tutanchamona

Nejvíce pozoruhodné záznamy o česneku pocházejí z Egypta, ve kterém dnes již známé koření s latinským názvem Allium sativum používali jak šlechtici, tak i obyčejní lidé a otroci. Zajímavostí je, že česnek byl z nějakého důvodu umístěn i do hrobky slavného faraona Tutanchamona – spolu s dokumenty, které popisovaly jeho použití jako léku proti parazitům a pro udržení síly.

Česnek na rukou

Práce s česnekem je trochu ošemetná. Ještě dlouho po manipulaci s ním je cítit jeho charakteristické aroma, které na prstech i dlaních zůstává i několik hodin. Jak si od toho pomoci? Ruce navlhčete vodou, potřete je slabou vrstvou rostlinného oleje a do dlaní nasypte trochu krystalového cukru. Párkrát promněte, jako když provádíte peeling rukou. Po krátkém působení omyjte pod tekoucí vodou. Po zápachu nezůstane ani památky.

Když to s ním přeženete

Pokud do omáčky nebo polévky česneku přidáte až příliš mnoho, pomůže kadeřavá petrželka. Nasekejte ji najemno, vložte do sítka nebo vajíčka na čaj (dnes už se vyrábějí pestré silikonové), vhoďte do hrnce a chvíli s jídlem povařte. Petrželka na sebe přebytečný česnek skoro jako zázrakem naváže. Příliš intenzivní aroma zase zneutralizuje petrželka.

O dost snadnější loupání

Taky při loupání česneku lamentujete? Teď už nebudete. Když si stroužek položíte na prkénko a plochou širšího nože jej tlakem zmáčknete, stroužek se ze slupky uvolní téměř sám. Česnek také lehce a snadno oloupete, pokud jednotlivé stroužky vložíte na malou chvíli do vroucí vody.

Zdroj: www.groeat.com/post/amazing-garlic-facts, www.wikihow.com/Grow-Garlic





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat