Prostreno.cz

Bakteriální potíž mražené zeleniny

Bakterie jsou vcelku odolné potvůrky, protože s ledovým klidem odolají i nízkým teplotám. Jaké přesně se vyskytují v mražené zelenině? Vyděsí vás skutečnost, že mezi nimi může být i obávaná listerie?

Když není k dispozici zelenina čerstvá, sáhneme do mrazáku pro tu mraženou. A rázem je po problému! I vy to tak děláte běžně? Pojďme si srovnat pozitiva a negativa toho, co skladujete u ledu. Všechno není tak růžové, jak se může zdát.

Mrazák jako úschovna všeho dobrého?

Co se týká obsahu vitaminů, neexistují mezi čerstvou a mraženou zeleninou žádné významné rozdíly. Tedy alespoň dle odborných studií (1), jejichž poznatky poukazují na to, že pokud se náhodou nějaký rozdíl objeví, hraje to spíše do karet mrazáku, protože v něm uchovávané produkty mohou mít vyšší obsah prospěšných živin. Bývají také levnější než ty právě sklizené, což ví každý, kdo pravidelně nakupuje. Logicky to vypadá, že sáček toho či onoho je studnicí zdraví, který má navíc dlouhou trvanlivost a zabere minimum místa. Jenže jak je to tady s bakteriemi? Pokud si myslíte, že byste je v ledové brokolici, květáku, mrkvi i polévkové směsi hledali marně, tak vás musíme zklamat. Jste totiž až příliš velký a důvěřivý optimista!

S čím člověk nepočítá

Drtivá většina lidí by přísahala, že mražená zelenina je naprosto bezpečná a neplynou z ní absolutně žádná rizika. Experti působící v americké nadaci zabývající se potravinami, jež nese název Frozen Food Foundation, však mají jiný názor. Přiklánějí se totiž k tomu, že určité choroboplodné zárodky mráz rozhodně nezlikviduje, proto mohou mražené sáčky obsahovat i nebezpečné patogeny. Konkrétně jde o odolnou bakterii Listerii monocytogenes, takzvané noroviry a virus hepatitidy A (2). Jediné, co na tyto nezvané hosty platí, je prý dostatečně dlouhé vaření při vysokých teplotách, protože jen tak se jich lze zbavit. Tepelnou přípravu tedy neuspěchejte, čím bude delší, tím asi lépe.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418, (2) www.frozenfoodfacts.org/about-frozen-foods/helpful-hints





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat