Prostreno.cz

Pelyněk hubí parazity a bojuje proti rakovině

Co mají Edgar Degas, Vincent van Gogh a Pablo Picasso společného – kromě jejich neuvěřitelných malířských schopností? Všichni tito tři umělci sdíleli lásku k absinthu, vyrobenému z pelyňku, anýzu a fenyklu.

Možná jste slyšeli o pelyňku, protože je obsažen v tomto slavném evropském nápoji, ale věděli jste, že má také schopnost pomoci mnoha běžným a vážným zdravotním problémům? Pelyněk se ve skutečnosti používá k likvidaci střevních červů, zejména škrkavek a červců. To je přesně důvod, proč se běžně doporučuje jako součást očisty od parazitů. Je to klíčový zdroj nejúčinnějšího antimalarika na trhu.

A tím to nekončí. Pelyněk může dokonce zabíjet rakovinné buňky. Pelyňkový čaj lze také použít při léčbě nechutenství, nespavosti, chudokrevnosti, nedostatku chuti k jídlu, plynatosti, bolestech žaludku, žloutence a poruchách trávení.

Pelyněk lze použít buď čerstvý, nebo sušený. Všechny nadzemní části (stonek, listy a květy) rostliny mají léčebné využití a pelyňkový čaj se běžně konzumuje na řadu onemocnění.

Bojuje s malárií

Artemisinin je rostlinná droga, která je nejsilnějším antimalarikem na trhu, protože rychle snižuje počet parazitů v krvi.  Reaguje s vysokými hladinami železa v parazitu za vzniku volných radikálů. Volné radikály pak ničí buněčné stěny parazita malárie.

Bojuje proti rakovinným buňkám

Artemisinin může bojovat s buňkami rakoviny prsu obohacenými železem podobným způsobem, jakým odstraňuje parazity způsobující malárii, což z něj činí potenciální přirozenou možnost léčby rakoviny pro ženy s rakovinou prsu.

Pomáhá zbavit se parazitů

Pelyněk se používá k likvidaci střevních červů, včetně škrkavek a tasemnic. 

Pomáhá léčit Crohnovu chorobu

Pelyněk je schopen snížit nebo eliminovat potřebu steroidů u pacientů s Crohnovou chorobou. Navíc má pozitivní účinky na náladu a kvalitu života, což neumí žádné jiné standardní léky na Crohnovu chorobu.

Obsahuje antimikrobiální a antifungální schopnosti

Pelyněk nejenže dokáže zabíjet bakterie, ale zabíjí také houby. Esenciální olej z pelyňku vykazuje antioxidační vlastnosti. Olej z pelyňku zastavuje růst Candida albicans, nejběžnějšího typu kvasinkové infekce vyskytující se v ústech, střevním traktu a vagíně a může postihnout kůži a další sliznice.

Zdroj: názory autora, www.cs.wikipedia.org/wiki/Pelyněk





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat