Prostreno.cz

Jídlo, díky kterému přežijete nachlazení a chřipku

Kromě kašle a ucpaného nosu je běžným příznakem, který doprovází nachlazení nebo chřipku, ztráta chuti k jídlu. Ale tělo pro boj s vetřelci potřebuje sílu. Hledejte ji v těchto potravinách!

Vzhledem k tomu, že nachlazení i chřipka jsou způsobeny viry, jídlo s antivirovými vlastnostmi může zotavení urychlit. Co jíst, pokud vás ohrožují bacily?

Kuřecí polévka

Kuřecí nudlová polévka hydratuje tělo a je dobrým zdrojem bílkovin, zinku, sodíku a draslíku. Zelenina v ní obsažená zároveň tělo zásobuje vitaminy A a C. Nemluvě o tom, že teplé tekutiny uklidňují krk a mohou pomoci zmírnit ucpání dutin.

Citrusové plody

Vitamin C, který se nejčastěji vyskytuje v citrusových plodech, je antioxidant (1), jež posiluje imunitu. Získejte svou dávku z pomerančů, limetek, červené papriky, brokolice, růžičkové kapusty, máslové dýně, sladkých brambor nebo rajčat.

Česnek

Česnek patří k zásobárnám alicinu, který je spojen s antibakteriálními (2), protiplísňovými, antivirovými, antiparazitickými a antioxidačními vlastnostmi. Česnek lze užívat syrový nebo krátce povařený ve vodě či polévce. A chce to aspoň jeden stroužek denně!

Zázvor

Zázvor si vysloužil své uznání jako jedna z nejlepších potravin při nachlazení. Má řadu bioaktivních fenolických sloučenin, jako jsou gingeroly, ale také obsahuje polysacharidy, lipidy, organické kyseliny a surová vlákna. Všechny tyto aktivní sloučeniny z něj dělají silné antioxidační a protizánětlivé činidlo (3).

Med

Med je často nabízen jako všelék, který ulevuje nejen od popálenin, řezných ran a škrábanců. Jeho přirozené antioxidační a antimikrobiální vlastnosti (4) pomáhají bojovat s infekcemi způsobenými viry, bakteriemi a plísněmi. Med také snižuje frekvenci kašle a zlepšuje funkci horních cest dýchacích, což při nemoci rozhodně potřebujete.

Kefír

Kefír bývá nabitý probiotiky, jež posilují imunitní systém (5). Probiotika dokonce zkracují délku trvání nachlazení, takže je neváhejte povolat do zbraně. Vhodné jsou ovšem i ostatní fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kimči či tempeh. Naplní vaše střeva dobrými bakteriemi, které si s nemocí hravě poradí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569111/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10594976/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7644455/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818925/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat