Prostreno.cz

Nadýmání zastaví bylinkové čaje

Nadýmání se rovná hotovému peklu. Naštěstí je tu meduňka, heřmánek a máta. Tyto bylinky vás nafouklého problému rychle zbaví!

Nadýmání postihuje 20 až 30 procent lidí (1), proto by se dalo říci, že je to v zásadě normální a běžná věc. Zpravidla k němu dochází kvůli alergickým reakcím, nesnášenlivosti lepku, hltání při jídle a konzumaci pečiva, určitých druhů zeleniny a luštěnin. Vina však padá také na nedostatek pohybu, chronický stres a celkově narušenou střevní mikroflóru, s čímž souvisí třeba užívání některých léků. Je pravda, že na tento obtěžující stav vám v lékárně doporučí spoustu léčiv, ale faktem zůstává, že účinné jsou i přírodní bylinné prostředky. A možná je máte doma.

Heřmánek nepomáhá jenom při nespavosti

V tradiční lidové medicíně se heřmánek používá nejen k léčbě nespavosti, ale i trávicích poruch, do kterých spadá i výše zmíněná nepříjemnost, stejně jako průjem a zvracení (2). Ostatně, to také vysvětluje, proč je běžnou součástí farmaceutických medikamentů určených právě na tyto potíže. Jenže proč polykat léky a kapky s jeho obsahem, když si můžete připravit heřmánkový čaj a maximálním množstvím léčivých složek? Tak dejte vařit vodu a pomalu se těšte na úlevný efekt.

Záchranné lano v podobě meduňky

Meduňka obsahuje spoustu prospěšných látek, z nichž některé harmonizují trávení a zbavují plynatosti, nadýmání i nevolnosti (3), jiné zase spolehlivě zabírají na kašel a nachlazení (4). Věděli jste, že tento voňavý poklad zlepšuje i kognitivní funkce, minimalizuje menstruační křeče a likviduje opary? Povzbuzující účinek má i na imunitní a kardiovaskulární systém, zatímco působí proti anémii (5).

Máta problém vyřeší

Když váš trávicí trakt není v nejlepší formě, své famózní uklidňující schopnosti nabízí také máta peprná. Cítíte-li se jako přepuštěný a ucházející balon, okamžitě zafunguje jako přirozené resetovací tlačítko, co situaci napraví. Příznivě působí i na obranyschopnost a útlum stresu (6). I tohle se hodí, co si budeme povídat…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27551250/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16628544/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16868824/, (4) www.wildnesswithinliving.com/blog/2017/1/4/lemon-balm, (5) www.mountsinai.org/health-library/herb/lemon-balm, (6) www.equinoxkombucha.com/blog/mint-health-benefits/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat