Prostreno.cz

Ženy s náklonností ke zpracovaným potravinám mají vyšší riziko depresí

Nechcete propadnout depresi? Dejte si pozor na zpracované potraviny, které ji zvláště ženám způsobují. Problémem jsou hlavně obsažená umělá sladidla. Ta v mozku vyvolávají hodně nežádoucí procesy!

Zmrzlina, mražená pizza, kobliha, limonáda s ovocnou příchutí, smažené bramborové lupínky… Asi všichni máme určité oblíbené dobroty, které si čas od času dopřáváme, ačkoli víme, že zdraví příliš neprospějí. Zpracované potraviny bývají klasicky spojovány se srdečními chorobami, diabetem, rakovinou i přibíráním na váze, nedávno však vědci přidali na seznam ke všemu i depresi. A týká se to především něžného pohlaví!

Když jídlo v žaludku škodí i mozku

Posledních pár let zkoumali odborníci z americké lékařské fakulty Harvard Medical School stravovací návyky a duševní zdraví u více než 31 tisíc žen, a to ve věku 42 až 62 let (1). Jejich závěry, které publikoval magazín Journal of the American Medical Association, poukazují na skutečnost, že dámy, které tíhnou ke zpracovaným potravinám, zejména pak těm s vysokým obsahem umělých sladidel, mají výrazně větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine deprese. Ačkoli přesný mechanismus není tak docela znám, experimentální údaje naznačují, že právě umělá sladidla vyvolávají v mozku určité procesy, které se na depresi podílejí.

Hořká stránka sladkého

Autoři této studie (1) uznali, že celá věc je značně problematická, neboť se člověk točí v jakémsi bludném kruhu. Jedinec nacházející se v depresi může úlevu od svého psychického nepohodlí hledat právě v konzumaci chutných, avšak škodlivých zpracovaných potravin, jež jeho duševní stav paradoxně ještě zhoršují. A čím horší je nálada, tím víc roste i chuť na tato jídla, čímž se celý kolotoč roztáčí znovu a znovu. Mimochodem, do kategorie zpracovaných potravin patří kromě těch výše uvedených i červené maso, uzeniny, snídaňové cereálie, bílé pečivo, kuřecí nugetky, mražené hranolky, hamburgery, hotdogy, instantní polévky, margaríny a veganské alternativy masa. Jak často tohle jíte vy?

Zdroj: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2809727 - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat