Prostreno.cz

Dobroty pro ploché bříško: Zbavte se faldíků jídlem

Ploché bříško je snem spousty z nás. Jenže ne vždycky je snadné tento sen proměnit ve skutečnost. Jak proměnit faldíky v pase v dokonalé křivky? Poradíme vám!

Hned na začátku je třeba si přiznat, že beze změny jídelníčku a nějakého toho sportu to prostě nepůjde. My vám alespoň poradíme, jaké potraviny by na vašem stole rozhodně neměly chybět, aby se vám bříška zbavovalo o něco snáze!

Mandle

Nahradíte-li svou obvyklou svačinu přibližně 20 mandlemi, dodáte svému tělu jen 160 kalorií a navíc jej zásobíte kvalitními bílkovinami, vlákninou, vitaminem E (což je mimochodem velmi silný antioxidant) a také hořčíkem, který mimo jiné pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi – právě vyrovnaná hladina cukru zaručuje, že nás nepřepadne vlčí hlad nebo „chuť na něco“ a následné obžerství ve formě „co vidím, to sním“. A když už jsme zmínili ty kalorie, některé studie ukazují, že buněčná struktura mandlí nedovoluje našemu tělu absorbovat všechen tuk, který obsahují.

Vejce

Vajíčka patřila jednu dobu k velmi nepopulárním a proklínaným potravinám. Dnes se však na ně pohlíží opět jako na velmi důležitý zdroj kvalitních bílkovin, jež naše tělo potřebuje. Kromě toho vejce obsahují i esenciální aminokyseliny. A aby toho nebylo málo, bylo prokázáno, že lidé, kteří si dopřejí vajíčko k snídani, nemají přes den takový hlad a tendenci mlsat jako ti, jejichž ranní jídlo se skládá především ze sacharidů. Proteiny a tuk obsažený ve vejcích nás totiž udrží déle nasycené. Pokud nemáte zvýšenou hladinu cholesterolu, jedno vejce denně vám rozhodně neublíží.

Sója

I tahle pochutina už se konečně zbavuje špatné pověsti (není jen „náhražkou pro vegetariány a spol.“). A to je dobře, obsahuje totiž spoustu antioxidantů, vlákniny a proteinů. Kromě toho si můžete vybrat, v jaké formě si ji dáte – od pražených sójových bobů přes sójové mléko až po tofu. Jedna ze studií dokonce potvrdila, že lidé s nadváhou, kteří vyměnili tradiční mléčné výrobky za ty sójové, zhubli více než jejich vrstevníci, již zůstali věrní mléku kravskému.

Jablka

Nepodceňujte „obyčejná“ jablka! Obsahují spoustu vlákniny, která nás dokáže nadlouho zasytit, k tomu řadu vitaminů a antioxidantů. Jeden z nich – quercetin – pomáhá v prevenci některých typů rakoviny, snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu a podporuje zdraví plic. Jeden z výzkumů zaměřený na obezitu navíc prokázal, že ženy, jež konzumovaly tři jablka denně, zhubly více než jejich kolegyně bez „jablečného programu“. Takže si jedno nebo dvě také dopřejte!

Jogurt

Všichni víme, jak jsou jogurty zdravé – obsahují kvalitní bílkoviny a pro náš organismus nezbytný vápník. Ovšem zapomínat bychom neměli ani na mléčné kultury, tedy bakterie, jež pomáhají našemu zažívání a díky nimž netrpíme zácpou či nadýmáním, což jsou nepříjemnosti, které nám ploché bříško zrovna nezaručí…  Takže si dopřejte kvalitní jogurt třeba ke svačince. Volte ale rozhodně neslazené výrobky, případně i nízkotučné (u nich ale pečlivě čtěte složení – někteří výrobci sice jogurt „odtuční“, ale aby mu zajistili potřebnou strukturu, přidají do něj škroby apod., takže je ve výsledku produkt kaloričtější než jogurt tučný…). Pokud vám samotný bílý jogurt příliš nechutná, dochuťte si jej čerstvým ovocem.

Zeleninová polévka

Zeleninové vývary či krémy jsou skvělým způsobem, jak svému tělu dodat vlákninu a pořádně se zasytit, aniž byste zkonzumovali spoustu kalorií. Takže pokud přemýšlíte, co dobrého, zdravého a dietního si dopřejete k večeři, se zeleninovou polévkou nemůžete udělat chybu (tedy pokud do ní nepřidáte třeba smetanu nebo do ní neusmažíte cibulku na másle apod.). Mimochodem, opatrně s dosolováním – sodík pomáhá v těle zadržovat vodu a vaše bříško je díky němu „nafouklé“.
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat