Prostreno.cz

Důkladné mytí obličeje je základem každodenní rutiny

Myjete si obličej jen ráno? Anebo pro lepší pocit pouze před spaním? To asi nestačí. A jak velkou péči mu věnujete po fyzické aktivitě? Odvíjí se od toho celkové zdraví pokožky.

Omýváte si obličej dostatečně? A tak často, jak byste měli? Můžete se vsadit, že ne. Jaká hygienická frekvence je tady ideální? Odpověď na tuto důležitou otázku vás možná hodně překvapí.

Jednou je málo

„Obecně řečeno, důkladné opláchnutí obličeje dvakrát denně je tím nejlepším pravidlem,“ upozorňuje americká registrovaná dermatoložka a poradkyně se zaměřením péče o pleť Wendy Long Mitchell. Ta dodává, že tuto zásadu se vyplatí dodržovat, a to bez ohledu na konkrétní typ pleti, každodenní aktivity a životní styl. To, že vaše tvář na pohled vypadá čistě, totiž vůbec neodpovídá skutečné realitě.

„Během dne je vaše pokožka vystavena všem druhům pylů, alergenů a běžných nečistot, které se dostanou do kůže. Její očista před spaním, stejně jako ráno po probuzení, je opravdu klíčová,“ myslí si i další americká expertka dermatologie Morgana Colombo. Ale co k tomu vlastně použít?

Podstatná je šetrnost

Obě jmenované odbornice se shodují v tom, že vhodným prostředkem je jemné a šetrné mýdlo na přírodní bázi, v němž byste zbytečnou parfemaci a samozřejmě i dráždivé chemické látky hledali marně. Přesně takové mýdlo zbavuje nahromaděných nečistot, aniž by pleť připravilo o přirozené ochranné oleje, jež zabraňují nežádoucímu vysušování. Sbalte si ho s sebou i do posilovny, po tréninku ho budete potřebovat dvojnásob.

Pot jako nepřítel

„Pokud pot zanecháte na kůži, poměrně rychle se smísí s bakteriemi, jež se nacházejí na povrchu pokožky. To vede k ucpávání pórů, zánětům, vzniku černých teček i tvorbě akné,“ varuje dermatoložka Morgana Colombo. Dle jejích slov můžete pro extra čisticí efekt využít i služeb micelární vody. Naopak byste se měli vyhnout vlhčeným ubrouskům určeným k odličování, protože jsou příliš drsné a abrazivní, proto způsobují podráždění. Mytí obličeje vám nezabere déle než minutu, ale rozhodně pomůže zlepšit celkové zdraví pokožky.

Zdroj: www.nypost.com/2023/11/28/lifestyle/are-you-washing-your-face-enough-heres-what-dermatologists-have-to-say/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.12469





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat