Prostreno.cz

Houbová káva obsahuje méně kofeinu a pomáhá zvládat stres

Houbová káva. Oproti té vaší oblíbené má zemitější chuť, ale přesto je lahodná, a hlavně plná živin. Jelikož patří ke staronovým hitům, určitě na ni v obchodech dřív či později narazíte. A to je jedině dobře, pít se dá denně a tělu prospívá!

Houbová káva, směs mleté kávy s léčivými houbovými esencemi, je bohatá na vitaminy, minerály a adaptogeny – rostlinné produkty zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím. Její potenciální antioxidační a protizánětlivé vlastnosti mohou zvýšit celkové zdraví, navíc houbová káva, která se dá sehnat v obchodech se zdravou výživou, obsahuje méně kofeinu než ta běžná. Proto není pochyb, že se těší popularitě nejen díky svému nutričnímu profilu, ale i spojení milované kávy s příjemnou chutí. Které druhy hub v ní můžete najít?

Reishi

Houby reishi jsou známé svou potenciální podporou imunitního systému a protizánětlivými rysy, jako je snížení otoku. Mají dlouhou historii ve východních tradičních medicínských praktikách a spojují se s dlouhověkostí. Vědci odhalili (1), že bioaktivní složky v nich nalezené pomáhají při hypertenzi, artritidě, nespavosti, bronchitidě, astmatu, ateroskleróze či cukrovce.

Čaga (rezavec šikmý)

Houba čaga je plná antioxidantů, má protizánětlivé a antivirové účinky a stimuluje metabolismus (2). Prý dokonce dokáže zvýšit schopnost organismu zvládat úzkost a stres.

Cordyceps (housenice)

Houby cordyceps vynikají adaptogenními vlastnostmi, podporují sílu a vytrvalost při sportovním výkonu a je možné užívat je jako doplněk stravy pro podporu imunitního systému a na posílení ledvin. Všechny houby používané do kávy také tělu dodávají důležité vitaminy a minerály, jako je vitamin B, selen nebo hořčík.

Možné nevýhody houbové kávy

Pokud máte alergie nebo citlivost na houby, můžete při pití houbové kávy čelit nepříjemným účinkům. Mohou to být zažívací potíže nebo alergické reakce. V takovém případě se okamžitě poraďte se svým lékařem. Při nákupu houbové kávy vždy vybírejte produkty, které neobsahují pesticidy, barvy ani konzervační látky. Pro krémovost uvařené kávy do ní zkuste přidat mléčné alternativy, jako je mandlové či ovesné mléko. Jestli sladíte, použijte přírodní sladidla, kupříkladu med. Jedna kávová lžička medu sice obsahuje asi 64 kalorií (cukr jich obsahuje 49), ale med má větší sladivost, takže stačí jen kapička.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23557365/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat