Prostreno.cz

Hubnutí přerušovaným půstem má špatný vliv na mozek

Počet příznivců přerušovaného půstu roste a roste, což ale odborníkům velkou radost nedělá. Objevují se mezi nimi názory, že kvůli tomuto dietnímu trendu může mozek začít stávkovat. Jak moc se na člověku podepíše?

O přerušovaném půstu se říká, že je zaručeným dietním zlepšovákem, který navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, přičemž snižuje záněty a podporuje celkové zdraví srdce. Také o něm přemýšlíte? Koneckonců, propagují ho i hollywoodské celebrity, takže fungovat přece musí! Problémem však je, že se nad jeho skvělou pověstí začínají stahovat pořádně velká mračna.

Hubnu, ale mozek nějak blbne?

Výzkumníci z Health Management Institute v Pekingu na základě své studie (1) upozorňují na to, že si hubnutí přerušovaným půstem může nehezky pohrát s mozkem. Dle jejich názoru vede periodické energetické omezení (IER) k dramatickým změnám střevních bakterií, což negativně ovlivňuje mozkovou aktivitu spojenou s pozorností, motorickou inhibicí, emocemi, učením i regulací chutí k jídlu. Všechno tedy nasvědčuje tomu, že díky tomuto stravovacímu režimu člověk skutečně shodí nějaká nadbytečná kila, ale jeho hlava za to draze zaplatí. A to je něco, s čím se rozhodně nepočítalo!

Nelze si toho nevšimnout

„Zdravý, rozmanitý a vyvážený střevní mikrobiom je pro naše chování, energetickou homeostázu i zachování optimální hmotnosti zásadní. Přerušovaný půst však mění osu lidského mozku, střev i mikrobiomu. Pozorované změny jsou vysoce dynamické,“ vysvětluje jeden ze spoluautorů studie, kterým je pekingský vědec a lékař Qiang Zeng (2). Sluší se zmínit, že do průzkumu bylo zahrnuto 25 mužů a žen, kteří přerušovaný půst drželi něco málo přes dva měsíce. Naneštěstí se ukázalo i jinde a jinak, že má tento zeštíhlující režim také další kostlivce ve skříni. Američtí odborníci z Harvardovy univerzity varují, že tento druh půstu může způsobit i nevolnost, přičemž zvyšuje riziko přejídání (3). Také je prý nebezpečný pro jedince užívající některé léky, zejména na krevní tlak a srdeční onemocnění.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1009478, (2) www.nypost.com/2023/12/20/lifestyle/how-intermittent-fasting-can-change-the-way-your-brain-functions-study, (3) www.health.harvard.edu/staying-healthy/4-intermittent-fasting-side-effects-to-watch-out-for






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat