Prostreno.cz

Začněte svůj den šťávou z granátového jablka

Když je něco chuťově dobré a zároveň zdravé, bývá to vždycky velká výhoda. Věděli jste, že šťáva z granátového jablka pomáhá v hubnutí i v prevenci zubních kazů? Zároveň prospívá srdci a bojuje proti zánětům.

Granátové jablko patří mezi nejzdravější druhy ovoce, přičemž je už od nepaměti symbolem plodnosti, úrodnosti a blahobytu. Píše se o něm v Bibli i starověkých mytologiích, kde je popisováno jako hlavní atribut bohů. A doslova božské jsou i jeho schopnosti! Co se stane, když svůj den začnete šťávou z granátového jablka?

Antioxidační protizánětlivá vzpruha

Tohle zvláštní „jablíčko“ má třikrát vyšší antioxidační aktivitu než vychvalovaný zelený čaj (1), o němž se říká, že je v tomto směru hotovým zázrakem. Díky tomu působí silně protizánětlivě, zatímco vykazuje protirakovinné účinky (2). S každým douškem navíc přicházejí i další pozitiva.

Prevence infarktu i záruka zdravých tepen

Šťáva z granátového jablka má velmi pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém, protože mimo jiné zlepšuje průchodnost tepen a mírní oxidační stres, čímž výrazně omezuje pravděpodobnost infarktu a mrtvice (3). Zároveň představuje chutné léčivo na arteriální hypertenzi, které souběžně snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (4), což mu přidává dvojnásobné srdeční výhody.

Život bez zubních kazů i nadbytečných kilogramů

Zdá se, že do doporučované dentální péče patří kromě klasického čištění a používání zubních nití i ústních vod také konzumace zmíněného nápoje. Je prokázáno (5), že jeho složení bojuje proti jistým bakteriálním kmenům způsobujícím zubní kazy. A poslední zajímavá vlastnost šťávy z granátového jablka – podle poznatků odborných studií (6) je navzdory své sladké chuti úžasným pomocníkem při hubnutí. Dejte si tedy ještě jednu sklenku, rozhodně se tím nic nezkazí!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11052704/, (2) www.journals.lww.com/ADBM/pages/default.aspx, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678830/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27888156/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5676346/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22342388/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat