Prostreno.cz

Přírodní ředidla krve ředcházející infarktu

Obáváte se vedlejších účinků léčiv? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Přírodní přípravky na ředění krve můžete mít ve své kuchyni.

Pokud je nutné zamezit zužování tepen a odvrátit hrozbu embolie nebo trombózy, ošetřující lékař zpravidla předepíše léky na ředění krve. Jejich nesprávné dávkování však může způsobit zdravotní komplikace projevující se zvýšenou tvorbou modřin, krvácením nebo krví ve stolici či moči. Naštěstí přidání přírodních látek na ředění krve do vaší stravy hrozbu nepříznivých vedlejších účinků odvrací. Tohle je seznam těch nejlepších!

Kurkuma

Kurkuma působí jako přírodní antikoagulant. Studie (1) publikovaná v odborném časopise BMB Reports ukazuje, že kurkumin, prospěšný polyfenol v kurkumě, snižuje srážlivost krve, jemuž se laicky říká, že ji „ředí“. Už jste zkusili kurkumové neboli zlaté mléko? Kurkumový teplý nápoj je absolutní zázrak.

Kajenský pepř

Máte rádi ostřejší jídla? Výborně. Kajenský pepř obsahuje piperin, bioaktivní sloučeninu a zároveň přírodní činidlo na ředění krve, které je ceněno pro své antitrombotické účinky (2). Z tohoto důvodu je kajenský pepř často užíván v podobě tobolek na podporu kardiovaskulárního zdraví a krevního oběhu.

Skořice

Skořice je bohatá na kumarin, silný antikoagulant, který se ve skutečnosti používá k výrobě warfarinu, známého a běžně předepisovaného léku. Skořice přispívá k ředění krve, a tím zabraňuje vzniku krevních sraženin (3).

Zázvor

Zázvor obsahuje salicylát, chemickou látku, jež byla studována (4) pro svou schopnost předcházet žilní trombóze, aniž by způsobila krvácivé komplikace. Zázvor vynikne v rybích a masitých pokrmech, jako je kachna, drůbeží nebo vepřové maso.

Česnek

I denní konzumace česneku, zejména syrového, může být užitečná pro prevenci trombózy. Jedna studie (5) hodnotila bezpečnost užívání česnekového extraktu s warfarinem. Výzkumníci zjistili, že česnekový extrakt je relativně bezpečný a nepředstavuje žádné vážné riziko pro pacienty užívající warfarin nebo perorální antikoagulační terapii, pokud jsou sledováni zdravotníkem.

Rizika a vedlejší účinky

Před použitím přírodních léků na ředění krve k prevenci krevních sraženin si vždy nejprve promluvte se svým poskytovatelem zdravotní péče a ujistěte se, že se tyto potraviny a doplňky „netlučou“ s žádným z vašich současných chemických léků.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22531131/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7311098/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24148965/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3202906/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484565/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat