Prostreno.cz

Duševní zdraví ovlivňuje i toxické pracovní prostředí

Toxické pracovní prostředí není jen věčně zamračená kolegyně nebo nevrlý šéf. Je to především šikana, nezdvořilost, nezdvořilost, manipulace, diskriminace a nedostatek důvěry. Všechny tyto projevy toxicity ohrožují především jedno – naše duševní zdraví!

Existuje několik známek toho, že pracovní prostředí může být toxické. Mezi některé běžné patří nedostatek podpory, špatná soudržnost kolektivu, špatné mezilidské vztahy, nedůvěra a strach z neúspěchu. Takové chování podkopává nejen naše sebevědomí, ale má také významný vliv na naši duševní pohodu.

Vliv toxického prostředí na zdraví

Spánek je kritickým faktorem pro celkovou pohodu, včetně našeho pracovního výkonu. Špatná kvalita spánku má významné důsledky pro  fyzickou i psychickou pohodu. Nedostatečný spánek například zvyšuje riziko vzniku vážných zdravotních problémů, včetně obezity, cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. Navíc nedostatek spánku v průběhu času souvisí se zkrácením délky života.

Nepřímým vlivem na nespavost je také mentální přehrávání událostí nebo rušivých interakcí se spolupracovníkem dlouho po skončení pracovního dne.

Vzhledem k tomu, že většina z nás tráví větší část dne a energie v práci, rostoucí nepřátelství na pracovišti nevěstí nic dobrého pro naši emocionální nebo fyzickou pohodu. Toxické pracovní prostředí se tak pojí se zvýšenou depresí, užíváním návykových látek a zdravotními problémy mezi zaměstnanci.

Trpí však i organizace samotná. Mezi tyto nepříznivé účinky patří snížená produktivita, nižší míra oddanosti zaměstnanců a zvýšená fluktuace. 

Jak se vypořádat s toxickým pracovištěm

Dobrou zprávou je, že dostatečné techniky zotavení nebo zvládání stresu mohou být schopny zmírnit negativní účinky toxického pracovního prostředí na pohodu zaměstnanců.

Schopnost psychologicky se odpoutat od práce v mimopracovní době a relaxace jsou dva faktory, které snižují míru vlivu toxického pracoviště. Zaměstnanci, kteří se dokážou lépe psychicky odpoutat, dokážou po práci odpočívat a lépe spát i přes nepřízeň na pracovišti.

Odpoutanost může být podporována řadou specifických aktivit, včetně cvičení. Plánování budoucích událostí, jako jsou dovolené nebo víkendové výlety s rodinou nebo přáteli, jsou příklady pozitivního rozptýlení mimo práci.

Relaxace v době mimo pracovní dobu může pomoci potlačit negativní pracovní přemítání a příznaky nespavosti. Relaxace poskytuje jednotlivcům příležitost zastavit požadavky související s prací, což je zásadní pro navrácení do stavu před stresem.

Vezměte změnu do vlastních rukou

Je možné, že nebudete moci ovládat některé události během pracovní doby nebo vlastnosti vašeho pracovního prostředí. Co však máte pod kontrolou, je to, jak se rozhodnete vyrovnat se. Nejdůležitější je najít si čas na odpočinek, trávit čas s přáteli a rodinou a věnovat se činnostem, které během mimopracovní doby přesunou vaši pozornost od práce.

Pokud zjistíte, že stále pociťujete úzkostné příznaky a že narušují vaše fungování, může být dobré promluvit si s terapeutem, který vám může pomoci naučit se další strategie pro zvládání.

Pokud se i přes to, že jste udělali vše, co můžete, stále nic nezměnilo, možná je načase zvážit možnost vymanit se z toxického prostředí a hledat novou, naplňující a méně stresující práci. Může na tom záviset vaše zdraví.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7956351/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7423346/, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat