Prostreno.cz

Užívaný kolagen raději držte dál od kávy

Kofein je dobrý sluha, ale zlý pán. Může totiž narušit účinnost kolagenu a zničit jeho kvalitu, s čímž mu pomůže i vyšší teplota kávy. Omlazující kolagenový prášek si tedy raději dávejte do džusu nebo vody.

S kolagenovými doplňky stravy se v lékárnách, drogeriích i on-line obchodech roztrhl pytel. Kapsle, prášek rozpustný ve vodě, nebo dokonce celý nápoj, každý si tu najde pro sebe ideální prostředek, jehož příznivé účinky se zdaleka nemusejí dotýkat jenom zevnějšku.

Nikdy ho není dost

Téměř zázračné působení kolagenu se přisuzuje tomu, že je nejhojnějším proteinem v těle a hned po vodě druhou nejrozšířenější látkou. Nalézt ho lze v kostech, vazech, šlachách, krevních cévách, svalech, orgánech, kůži i vlasech. Jeho přirozená produkce se však s přibývajícím věkem stále snižuje (1), proto se doporučuje sáhnout po vnějších zdrojích, aby organismu nechyběl a zdraví tím neutrpělo.

Nejde jenom o vrásky

Zodpovědná spotřeba tohoto pokladu, třeba právě prostřednictvím zmíněných doplňků stravy, se promítne v mnoha rovinách. Běžně se uvádí, že zpomaluje stárnutí i tvorbu vrásek, přičemž podporuje elasticitu i hydrataci pokožky (2). Rovněž tlumí příznaky osteoporózy i bolesti kloubů s ní spojené (3), zatímco zlepšuje hustotu kostí (4), pomáhá při budování svalové hmoty (5) a omezuje riziko srdečních chorob (6). Předpokládá se také, že kolagen hraje důležitou roli i při shazování nadbytečných kilogramů, protože prodlužuje pocity sytosti, reguluje hormony hladu a urychluje spalování kalorií (7). Asi nejoblíbenější, nejvyhledávanější a nejpohodlnější způsob jeho užívání představuje prášek, který se jednoduše vmíchá do preferovaných nápojů či jídel. Víte ale o tom, že jejich teplota může být dost na obtíž?

Raději chlad a žádný kofein!

Přidat si kolagenový prášek třeba do čisté vody, džusu, mixovaného smothie, jogurtu nebo ovesných vloček, to je povoleno. Ale sypat si ho do kávy či čaje jakožto ranní spojení příjemného s užitečným, už tak dobrý nápad není. Poznatky jisté zahraniční studie (8) totiž varují, že horkost těchto nápojů účinnost a kvalitu kolagenu podstatně snižuje, stejně jako kofein samotný. Abyste z něj tedy vytěžili maximum, od černého zlata držte kolagenový prášek co možná nejdál.

Zdroje: (1) www.oaepublish.com/articles/2347-9264.2020.153, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/, (3) www.scielo.br/j/rbgg/a/fk95TfhxB7mPsmqYRDdHH8K/?format=pdf&lang=en, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25894071/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542226/, (7) www.discovermagazine.com/lifestyle/collagen-for-weight-loss-4-best-products, (8)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206198/ , náhledová fotografie






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat