Prostreno.cz

Na hubnutí si doprávejte tyto potraviny

Všichni víme, že chceme-li zhubnout, měli bychom si některé potraviny odpustit nebo jich konzumovat pouze omezené množství. Ovšem existují i pochoutky, jichž bychom měli naopak spořádat mnohem víc.

Takže jaké potraviny si můžeme po dobu „dietování“ dopřávat, abychom byli štíhlí, a navíc ještě zdraví?

1. Špenát

Ačkoli pověst špenátu lehce utrpěla poté, co se ukázalo, že neobsahuje tolik železa, jak nám vždycky říkali, přesto patří právem mezi tzv. superpotraviny. Proč? Je totiž úžasnou zásobárnou vitaminu K, vápníku a hořčíku, obsahuje antioxidanty (především flavonoidy), ale také vitaminy A a C. Díky tomu je zmiňován v souvislosti s prevencí osteoporózy, vysoké hladiny cholesterolu, rakoviny prsu, žaludku, kůže nebo vaječníků, s posilováním imunitního systému a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Špenát umí díky antioxidantům chránit i náš mozek před důsledky stárnutí a poklesem mentální aktivity.

A jak nám pomůže při hubnutí? Jednoduše – díky vláknině nás udrží dlouho nasycené, a protože nemá skoro žádné kalorie, můžeme si jej dopřát, co hrdlo ráčí!

2. Vajíčka

Další potravina opředená řadou mýtů a desinformací – v 90. letech byl z vajec téměř výživový nepřítel číslo 1, a to kvůli jejich spojením s vysokou hladinou cholesterolu. Jak ovšem ukázaly pozdější studie, ono spojení není tak horké, jak se zdálo… Vlastně není skoro žádné.

Vajíčka jsou naopak prospěšná, i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Obsahují totiž velmi kvalitní bílkoviny, takže dokonale zasytí a dodají potřebné množství energie. Nejlepší jsou k snídani (ale pokud se snažíte zhubnout, neměli byste si je připravovat například míchaná na spoustě másla apod.). A mimochodem, vejce obsahují všech osm aminokyselin, což je o důvod víc, proč je konzumovat.

3. Borůvky

Podle studie Tufts University se borůvky umístily na prvním místě v počtu antioxidantů mezi 60 srovnávanými druhy ovoce. A co všechno borůvky dokážou? Tak například působí preventivně proti šedému i zelenému zákalu, kardiovaskulárním chorobám, některým typům rakoviny a vysoké hladině cholesterolu. Kromě toho zpomalují stárnutí mozku a podporují naše paměťové schopnosti, čímž snižují riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Ano, borůvky jsou jako každé ovoce sladké, a tedy i mírně kalorické, ale není to nic hrozného, takže si je klidně můžete dopřát i v „hubnoucím“ období. Jen je nesypte cukrem nebo nezalívejte smetanou…

4. Jablka

Další zástupce říše ovoce – jablka – je proslulý především obsahem velmi kvalitní vlákniny a řady vitaminů či antioxidantů. Naopak obsah kalorií u tohoto ovoce patří k těm nejnižším, takže se nemusíte bát, že budou jablka stát v cestě vaší snaze zhubnout. Právě naopak.

Mimochodem, některé studie naznačují, že není od věci vypít sklenici jablečného džusu poté, co jste snědli něco tučnějšího, abyste minimalizovali negativní dopady jídla na svůj organismus. Kromě toho prospívají jablka i našim zubům – jednak je čistí mechanicky, jednak jejich konzumace podporuje tvorbu slin, a tak v ústech vzniká zdravější prostředí.

5. Dýně

Tahle velmi univerzální zelenina je dalším z pokladů našich zahrádek, kterým bychom měli (a bez výčitek) věnovat pozornost! Dýně patří k jednomu z nejlepších zásobníků vitaminu A, který je důležitý pro zdraví našeho zraku. O vysokém obsahu vlákniny ani nemluvě. Kromě toho z dýně nemusíte využít jen onu super zdravou dužninu, za pozornost stojí i semena. Ta totiž (mimo jiné) obsahují spoustu hořčíku, ale také například L-tryptofan, antioxidant, jenž je spojován s prevencí deprese. Jen nezapomínejte, že na rozdíl od dužniny, jež příliš kalorická není a nemusíte se v její konzumaci příliš omezovat, se semeny je to trochu složitější. Používejte je spíše jako malé zpestření například salátů apod.
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat