Prostreno.cz

Hnědá rýže obsahuje toxický arsen

Hnědá rýže má vysoký obsah vlákniny a živin, ale bohužel je v ní i více toxického arsenu, tedy obávané látky spojované s rakovinou a dalšími zdravotními riziky. Máte důvod k obavám?

Nic proti „klasické“ bílé rýži, ale ve srovnání s ní má ta hnědá mnohem lákavější nutriční profil. Obsahuje totiž hojné množství vitaminu B1, B2, B3 i B6, stejně jako zinku, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Rovněž má pověst bohaté zásobárny bílkovin, vlákniny i esenciálních aminokyselin, proto je obecně vnímána jako zdravější varianta. Tedy, doteď byla…

Faktor, který nelze přehlédnout

Až si příště objednáte čínské jídlo s sebou a dostanete tu zásadní otázku, jakou k němu chcete rýži, možná to bude těžší rozhodování. Nejnovější studie (1) publikovaná v magazínu Environmental International prokázala, že ta hnědá obsahuje v průměru o 40 procent více arzenu než její bílý protějšek. A ten je prokazatelně toxický. Podle Světové zdravotnické organizace jde o karcinogen, který může způsobovat rakovinu, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku nebo poruchy vývoje mozku u dětí (2).

Jak se to může stát?

Jistě se ptáte, proč je právě v této potravině tolik něčeho, co tam nepatří. Odpověď je jednoduchá. Rýže arsen absorbuje z vody a půdy a protože hnědá odrůda si ponechává svrchní vrstvy zrna (otruby), obsahuje i více této látky. Ta bílá se v procesu mletí o tyto vrstvy připraví, čímž sice ztratí část živin, ale také většinu škodlivého arsenu.

Ještě žádnou paniku

Je třeba udělat v jídelníčku zásadní změny? Ne nutně. Autoři uvedené studie upozorňují na to, že i když jsou tu hladiny zmíněného prvku vyšší, většina lidí se během běžné konzumace nedostává na úroveň, která by představovala akutní zdravotní riziko. Přesto je dle jejich doporučení rozumné rýži důkladně proplachovat, vařit ji ve větším množství vody, ideálně v poměru 6:1 a omezit její příjem u dětí, těhotných a kojících žen, kde jsou vývojová rizika nejnebezpečnější.

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/risa.70008, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10375490/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba