Prostreno.cz

Šťáva lisovaná zastudena nemusí být nutně lepší

Zastudena lisované šťávy prý obsahují maximální množství živin a enzymů, proto jsou uctívaným fenoménem. Co ale vláknina nebo přidaný cukr? Budete se divit!  

Džus je vnímán jako tekutá studnice zdraví. Od detoxikačních očistných kúr až po koncentrované nápoje na posílení imunity, odšťavňování se oficiálně stalo součástí běžného života. Otázkou však je, zda jsou za studena lisované šťávy skutečně tou nejlepší volbou, jak se traduje.

Proti výrobnímu procesu není námitek

„Vyrábí se pomocí hydraulického lisu, který extrahuje šťávu z ovoce a zeleniny bez generování významného tepla a zároveň minimalizuje oxidaci. Tato metoda pomáhá zachovat více živin ve srovnání s tradičními technikami,“ objasňuje americká nutriční terapeutka Mia Syn. „Běžné šťávy se naopak obvykle vyrábějí v odstředivých odšťavňovačích. Ty se otáčejí vysokou rychlostí, čímž se vytváří teplo, výsledný produkt je vystaven většímu množství kyslíku a v důsledku oxidace ztrácí prospěšné látky,“ podotýká odbornice.

Není to jen o vymačkávání

Navzdory tomuto rozdílu Mia Syn dodává, že vědecké důkazy podporující významné nutriční výhody za studena lisovaného nektaru jsou oproti jiným typům stále omezené. Vyjde to tedy nastejno? Odpověď není úplně jednoduchá. „Studené lisování bývá považováno za lepší než běžné odšťavňování, ale stále existují i ​​další kroky, které výživnost nápoje ovlivňují,“ překvapuje expertka.

Staré dobré ovoce v „klasické verzi“?

„U jakékoli šťávy je důležité zajistit, aby cukry byly přirozeně obsažené a nikoli uměle přidané,“ zdůrazňuje Mia Syn. Podle ní mnoho komerčních produktů, ať už zastudena lisovaných, nebo ne, obsahuje značné množství přidaného cukru, jež může negovat potenciální zdravotní přínosy. Zkontrolujte proto etikety a vždy preferujte výrobky bez přidaných sladidel. A další překvapení – odšťavňované občerstvení postrádá vlákninu, která je nezbytná pro trávení, udržování harmonického střevního mikrobiomu a pocit sytosti. I když pití zastudena lisované šťávy může být dobrým způsobem, jak dodat tělu vitaminy, je nejlepší „užívat“ ji s mírou a vyvážit celým ovocem i zeleninou jako součást celkově vyvážené stravy.

Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8228760/, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X2208694X?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba