Nejen čerstvá, i sušená bazalka má hubnoucí potenciál. Pokud to ještě nevíte, zabraňuje ukládání tuků, optimalizuje krevní cukr, zlepšuje trávení, bojuje proti volným radikálům a harmonizuje střeva.
Nenápadná bazalka patří mezi ingredience, kterou přední světoví kuchaři považují za naprosto nezbytnou. A dietáři vlastně také. Ostatně, svým chutným a všestranným způsobem jim pomáhá se shazováním nadbytečných kilogramů a z každého jídla dělá hotový gastronomický skvost. Zde jsou důvody, proč by ani jediný lístek neměl přijít nazmar.
Zelené zeštíhlující antioxidační bohatství
Jak vysvětluje americká certifikovaná dietoložka Michelle Routhenstein, bazalka je velmi bohatá na antioxidant eugenol, který neutralizuje škodlivé volné radikály a tlumí oxidační stres (1). To už podmínky pro úspěšnou redukci hmotnosti zlepšuje samo o sobě, ovšem eugenol má i jiná pozitiva. Prokazatelně (2) tlumí záněty a snižuje tukovou hmotu.
Regulace krevního cukru
„Studie naznačují, že toto koření přispívá k optimalizaci hladiny cukru v krvi i lepší citlivosti na inzulin. Jeho antidiabetický potenciál souvisí s potlačením uvolňování glukózy a inhibicí rozkladu uložených sacharidů,“ popisuje zase kanadská nutriční specialistka Avery Zenker. Stabilizace cukru i inzulinu je klíčová nejen pro prevenci cukrovky, ale také pro efektivní hubnutí, protože zabraňuje návalům hladu a ukládání tuků.
Harmonizace střevního mikrobiomu
Když jsou střeva rozhozená, nic nefunguje tak, jak má. Včetně dosažení zeštíhlujících cílů. I tohle je ale úkol pro voňavou bazalku. „Díky svým cenným sloučeninám, zejména pak cineolu a estragolu, zmírňuje zažívací potíže a přispívá k nastolení rovnováhy střevních bakterií,“ poukazuje na další benefity výživová poradkyně Avery Zenker.
Vaření jedna radost
Bazalka je ideálním parťákem do dietní kuchyně, protože dodá bohatou chuť a vůni bez kalorií navíc i potřeby dosolování. Nejen čerstvé lístečky, i v sušené verzi má hubnoucí potenciál! Tak ji klidně seznamte s dušeným masem, grilovanou zeleninou, lehkými rajčatovými omáčkami, rybami i tofu.
Zdroj: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10237160/, (2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202200387
Sledujte nás na sociálních sítích: