Prostreno.cz

Umělá sladidla zhoršují zdraví mozku

Jedinci s diabetem i dietáři se domnívají, že umělá sladidla jsou štěstím v neštěstí. Ale ne, štíhlým křivkám ani zdraví žádnou službu nedělají. Našlo se spojení mezi nimi a nižší mozkovou výkonností.

Pokud ve snaze o nižší příjem cukru a kalorií nedáte dopustit na dietní nápoje i potraviny s umělými sladidly, následující řádky vás zřejmě nepotěší. Bublina zdravotních rizik se totiž zase trochu přifoukla. Už se v ní nevznáší jen vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu druhého typu, metabolických poruch a paradoxního přibírání, výrobky dochucované aspartamem či sukralózou škodí i hlavě.

Dobrý úmysl může vytrestat

Po celých osmi letech sledování stravovacích návyků a opakovaných testech kognitivních schopností bezmála 13 tisíc dospělých pravda vyšla najevo. A sladká není ani trochu. Nejnovější vědecká zjištění (1) prezentovaná v časopise Neurology naznačují, že úměrně s množstvím konzumovaných umělých sladidel se zhoršuje zdraví mozku i jeho kapacita. Kognitivní pokles je pak nejvýraznější u jedinců s diabetem, tedy těch, kteří se k náhražkám klasického cukru běžně uchylují.

I málo stačí

Zjednodušeně řečeno, zhoršení paměti a myšlení u těchto osob ve studii odpovídalo tomu, jako by jejich mozek byl v průměru skoro o dva roky starší. Zřejmě vůbec nejhorším poznatkem je, že tito jedinci denně konzumovali přibližně 191 mg sladidel, což je zhruba množství obsažené v jedné plechovce dietní limonády. Výživové poradce to vlastně moc nepřekvapilo.

Smolné spojení několika faktorů

„Nejpravděpodobnějšími mechanismy, které tento problém způsobují, jsou kombinace neurozánětů, metabolických poruch a změn střevního mikrobiomu,“ domnívá se mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky Theresa Gentile (2). Dále upozorňuje, že zatímco nechvalně známý aspartam se rozkládá na sloučeniny vyvolávající zánět v mozku, sacharin a sukralóza zase mění střevní bakterie a ovlivňují tak hladinu cukru v krvi. To mimo jiné oslabuje hematoencefalickou bariéru, snižuje synaptické funkce a ztěžuje mozkovou činnost. Všechny tyto účinky mohou v průběhu času urychlit ztrátu paměti a uspíšit kognitivní pokles. „Neexistuje žádná bezpečná míra umělých sladidel, zejména máte-li obavy o své psychické zdraví,“ varuje na závěr Theresa Gentile.

Zdroje: (1) https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000214023, (2) https://www.realsimple.com/artificial-sweeteners-may-be-bad-for-your-brain-new-study-finds-11806644





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba