Účinky Ozempicu jakožto léku na hubnutí jsou velmi působivé, jenže tato pomoc má svá rizika, kvůli kterým se lidé obracejí k bezpečnějším alternativám. Titul schopné a přírodní náhražky vyhrává syrovátkový koktejl popíjený v jeden klíčový moment.
Ve snaze o zvýšený příjem potřebných bílkovin sportovci i příznivci zdravého životního stylu sahají po syrovátkovém proteinu. Je dobře stravitelný, má vysokou biologickou dostupnost a obsahuje i všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Prášek se jednoduše vmíchá do vody či jiné tekutiny a prospěšný šejk je na světě. Kdy ho pít? Načasování typu „kdykoli“ tady s ohledem na maximální působnost moc nefunguje.
Správná chvíle je jen někdy
Řídit se chutí je dobrá věc, ale jsou situace, kdy se vyplatí sledovat hodiny. Již několik studií (2) poukázalo na to, že tento koktejl je přínosnější konzumovat vždy před plánovaným jídlem, protože tak výrazně zlepšuje hladinu cukru v krvi, což je pro osoby s diabetem, nadváhou i obezitou důležitá informace. Pokud ale kromě snížení krevního cukru spotřebitel uvítá i útlum chutě k jídlu, čímž by syrovátkový protein hodně napodobil účinky léků na hubnutí typu Ozempic, je tu ještě konkrétnější časový rámec – ráno před snídaní (2).
Efektivní probuzení s dávkou praktičnosti
V tento klíčový moment syrovátkový elixír spouští uvolňování hormonů sytosti, a to přesně v době, kdy člověk po nočním půstu obvykle pociťuje nejsilnější hlad. Potlačení chutí zpravidla vydrží celé dopoledne a částečně se přenese i do oběda. Ranní lačná konzumace taktéž pomáhá „předpřipravit" tělo na následnou sacharidovou snídaňovou zátěž a zmírnit inzulinovou rezistenci. To vlastně dělá i ten zmíněný Ozempic, ovšem jeho vedlejší účinky v podobě zažívacích potíží nebo takzvaného „ozempicového obličeje“ mnohé nabádají k hledání srovnatelných, ale přírodních alternativ. Syrovátkový protein užívaný ráno před snídaní by si tento ambiciózní titul mohl zasloužit – a se vší parádou.
Zdroje: (1) https://www.mdpi.com/2218-1989/15/1/61, (2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667368125000270
Sledujte nás na sociálních sítích: