Prostreno.cz

Naučte se jíst správnou rychlostí

Také si pamatujete ze školky nebo školy na kolektivní přání dobré chuti zakončené slovy „a bez povídání“? Nebo jak paní učitelky vždycky pochválily prvního, kdo odevzdal prázdný talíř. Jaká jsou pravidla správného jezení?

V současnosti už vás nejspíš nikdo k závodům v jídle nenutí, ale i tak je řada z nás schopná „zhltnout“ oběd během 5 až 10 minut. Jenže, co když to – zejména z hlediska snahy zhubnout nebo aspoň nepřibrat – už není právě žádná přednost?

Žvýkejte a konverzujte

O tom, zda má rychlost, s jakou pokrm sníme, nějaký vliv na naši váhu, existují (jak jinak) dva názory. Až donedávna se tvrdilo, že je rozhodně lepší jíst pomalu, protože tím zkonzumujeme mnohem menší množství jídla. Než totiž „doputuje“ zpráva o sytosti z našeho žaludku do mozku, nějakou chvíli to trvá (odborníci udávají okolo 15 až 20 minut). Budeme-li jíst rychle, zvládneme v tomto časovém intervalu spořádat mnohem větší množství potravin. Pokud zpomalíme, zjistíme, že jsme vlastně najedení již po mnohem menší porci.

A jak si zajistit, abychom opravdu jedli pomalu?

Především můžete s čistým svědomím pustit z hlavy ono naučené „a bez povídání“ (tedy pokud zrovna nejíte sami) – živě konverzujte se svým protějškem, uvidíte, že se díky tomu oběd/večeře docela protáhne. Druhou možností je důkladné a dlouhé žvýkání. Nejenže tím pomůžete svému trávení, ale pokud budete žvýkat opravdu poctivě (některé rady mluví dokonce o tom, že jedno sousto byste měli skousnout až třicetkrát nebo padesátkrát), rozhodně nebudete mít možnost cokoli hltat. Existují i další rady, například odkládat mezi sousty příbor nebo dělat mezi nimi několikaminutové přestávky.

Vychutnávejte, vybírejte si

Poměrně nedávno se však objevily studie, které spíše dokazovaly, že na naši váhu nemá rychlost, s jakou jíme, zas takový vliv. Někteří experti dokonce zpochybnili i onu tolik let udávanou dobu, po které si naše tělo uvědomí, že už má jídla dost, a hovoří o tom, že mozek vydá zprávu o sytosti až po hodině. Nejrůznější výzkumy, při nichž se porovnávaly výsledky váhového úbytku (nebo naopak) u dvou skupin lidí, z nichž jedna měla jíst pomalu a druhá normálně, pak ukázaly, že efekt pomalého jídla je zanedbatelný. O tom, která ze stran má pravdu, se zatím vedou spory.

V čem panuje poměrně široká shoda, je fakt, že pomalejší konzumace jídla je zdravější – pokud sousto opravdu dobře rozmělníme, pomůžeme trávení. Velmi důležité je také co jíme. Věřte, že pokud zkonzumujete extrémně pomalu třeba takový hamburger s hranolkami, bude to mít na vaši váhu stejný efekt, jako když je zhltnete. Poměrně osvědčenou radou je sníst asi 10 minut před hlavním jídlem nějakou zeleninu nebo ovoce – vláknina vám pomůže s pocitem sytosti, který se dostaví dříve. Dobré je taky jídlo pořádně vychutnávat, opravdu se na něj soustředit. Pokud budete jíst bezmyšlenkovitě (například u televize), zkonzumujete mnohem větší množství.

Zdroj: www.webmd.com/diet/obesity/features/slow-down-you-eat-too-fast#1, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat