Prostreno.cz

Utněte tipec televiznímu přibírání

Známe to všichni - večer se po únavném dni svalíme k televizi, ideálně s něčím dobrým na zub, a zvedneme se až v okamžiku, kdy se přesouváme do postele. Je jasné, že takové chování naší postavě ani v nejmenším neprospívá.

Sledování televize samo o sobě není kamenem úrazu – a to i přesto, že při této (ne)aktivitě často ještě i mlsáme. Skutečným problémem je jakékoliv dlouhodobé sezení a je jedno, či je to u televize nebo před počítačem. Dlouhodobé sezení totiž vede k biochemickým změnám ukládání cukrů a tuků, což nepříznivě ovlivnuje naše zdraví.

Lidský organismus je nastaven pro aktivní životní styl, naše geny se příliš neliší od genů našich dávných předků – lovců a sběračů. Ti většinou trávili dny aktivním hledáním potravy. Podle toho bychom měli být aktivní po celý den i my, nebot i naše fyziologie je nastavená na vysokou tělesnou aktivitu. Ovšem pokud větší část dne sedíme, je to v protikladu s tím, na co jsme stavěni a náš organismus na tento rozpor reaguje negativně.

„Pokud už sedíte před svým televizorem, nezhoršujte to ještě jídlem. Máte-li přece jen nutkání něco drobného mlsat, chroupejte raději mrkev či jablíčko než chipsy a podobné 'prázdné kalorie'. Popřemýšlejte, zda byste neměli televizi umístit tak, abyste se při jejím sledování mohli mírně pohybovat, zacvičit si na stepperu, rotopedu nebo s činkami. Vyzkoušet můžete i sedět na velkém míči," radí odbornice na výživu Susan Bowerman.

Využijte pauzy na reklamy k protažení těla a malému kardio cvičení. Pokud navíc celý den trávíte v sedě za počítačem, zkuste kolegovi namísto telefonátu nebo emailu doručit vzkaz osobně. Cestou do práce a z práce se vyhněte výtahům a raději choďte po schodech, pokud to bude možné. A jestli plánujete strávit celý večer u televize, zkuste alespoň malou kompenzaci tím, že cestou domů vystoupíte o jednu zastávku dříve a zbytek dojdete pěšky.

Zdroj: www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat