Prostreno.cz

Tak jak to s tím tukem vlastně je?

Jednou člověk slyší, že chce-li zhubnout, nesmí se pomalu na cokoli obsahujícího tuk ani podívat, jindy pak, že některé tuky si tak trochu dovolit může, no a najednou přijde někdo s myšlenkou, že bychom tuk vlastně jíst rozhodně měli. Tak co si z toho máme vybrat?

Samozřejmě, co typ diety, to jiný postoj, navíc tuk bývá kontroverzním tématem i mezi samotnými dietology, ale pravdou je, že se pomalu přestal démonizovat a pohled na něj se změnil.

A co si z těch všech názorů vlastně máme vybrat my?

1. Vyřadit tuk ze stravy je překonané pravidlo

Dieta založená na nulovém příjmu tuku patří do minulosti. A měla by tam zůstat. Ukazuje se totiž, že naše tělo určité typy tuku potřebuje. Jedná se především o nenasycené (někdy také nesaturované) tuky. Ano, jsou stále poměrně kalorické, ale zdraví prospěšné. A správně fungující organismus s námi bude při snahách i hubnutí spolupracovat mnohem ochotněji než ten vyčerpaný nulovým příjmem tuků či příjmem tuků škodlivých (tedy nasycených, saturovaných). A kde „hodný“ tuk najdeme? Například v avokádu, oříškách a semenech, olivovém oleji nebo tučnějších rybách. Takže na úplné vyřazení tuku ze stravy zapomeňte. Dopřávejte si ho ve zdravé formě.

2. Jsou i horší věci než nasycené tuky

Sice jsme právě řekli, že nasycené tuky našemu tělo právě neprospívají, ale neznamená to, že se s nimi musíte okamžitě rozloučit nebo mít špatné svědomí, když občas „ujedete“ na nějakém nezdravém tuku. Pokud si občas rádi namažete toast trochou másla, není třeba s tím okamžitě přestat! Naopak. Jde především o to, aby tyto tuky v naší stravě nepřevládaly. A co je skoro horší – abychom je nenahrazovali něčím ještě škodlivějším. O čem mluvíme? O rafinovaných sacharidech (cukrech). Ty jsou čistou chemií a pro náš organismus nemají žádný význam. Ano, sacharidy jsou tělu potřeba, ale raději je získávejte z přirozených zdrojů. Nebezpečnou náhražkou nasycených tuků jsou i trans mastné kyseliny (čtěte dál).

3. Jeden druh tuku bychom však ze stravy vyřadit měli

A tím druhem jsou trans mastné kyseliny. To jsou tuky, jež se vyrábějí průmyslově, takzvaným ztužováním, a které podle mnoha studií našemu tělu vysloveně škodí. Zvyšují riziko srdečních a cévních chorob, zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu, a dokonce snižují hladinu cholesterolu „hodného“, který naše tělo potřebuje. Jsou součástí levných margarínů (u těch dražších a kvalitních si výrobci dávají velký pozor, aby byl obsah trans mastných kyselin co nejmenší), které se často používají například v restauracích nebo rychlém občerstvení, najdeme je v nejrůznějších polotovarech, ale také třeba v levných sladkostech (nejrůznější pochoutky ala čokoláda) nebo průmyslově vyráběných zálivkách na salát.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat