Prostreno.cz

5 vegetariánských zvyků, které by měli znát i milovníci masa

Nedovedete si představit, že byste se na jídelníčku vzdali svého milovaného masa, případně nepovažujete vegetariánský způsob stravování za vhodný? Ani tak ale některé zvyky stoupenců tohoto životního stylu nezavrhujte. Naopak – přijměte je za vlastní (a na mase si pochutnávejte dál). Prospějete svému zdraví!

Čím vlastně mohou vegetariáni „masožravce“ inspirovat?

1. Učiňte ze zeleniny hvězdu hlavního chodu

Většinou chápeme zeleninu jako přílohu, nikoli jako základ oběda či večeře (vyplývá to i z názvů jídel – kuře s brambory, steak se salátem apod.). Ale to je škoda. Všichni přece víme, že bychom měli sníst denně alespoň 5 porcí zeleniny (a málokterý nevegetarián tohoto cíle skutečně dosáhne). Jenže jak? Třeba tím, že povýšíme zeleninu na hvězdu hlavního jídla. Pak ji doplníme nějakým tím proteinem (v našem případě masem) a máme vyhráno. Snažte se být se zeleninou opravdu kreativní – skvělých pokrmů z ní existují tisíce!

2. Vyměňte živočišné tuky za rostlinné

Česká kuchyně je založena na spoustě živočišného tuku – konzumujeme nepříliš libové maso (viz vepřo-knedlo-zelo z bůčku), milujeme máslo a hutné smetanové omáčky. Ačkoli v umírněném množství zdravému jedinci takové pokrmy neublíží, není vůbec od věci občas odlehčit – máslo a sádlo při vaření (nikoli ale smažení) vyměnit za olivový/řepkový/slunečnicový olej, klasickou smetanu třeba za sójovou (nebojte, rozdíl nepoznáte) apod. Vegetariáni znají spoustu nejrůznějších alternativ z rostlinné říše – stačí zapátrat na internetu nebo specializovaných prodejnách.

3. Proteiny hledejte v luštěninách

Že se bílkoviny získávají z masa, mléka nebo vajec? To sice ano, ale rozhodně ne výhradně. Jejich skvělým zdrojem jsou třeba luštěniny, které mají na rozdíl od výše jmenovaných dobrot i spoustu vlákniny a množství živin. A navíc je prokázáno, že právě luštěniny přispívají k hubnutí, potlačení pocitu hladu (dokáží zasytit na delší dobu), snižují riziko cukrovky, srdečních onemocnění a podle některých studií i rakoviny (tedy určitých druhů). I proto se vyplatí zahrnout je alespoň do jednoho jídla denně.

4. Mlsat a svačit lze i zdravě

Mlsná občas honí každého, zejména odpoledne, v dlouhém čase mezi obědem a večeří. Většina z nás v takovém případě bezmyšlenkovitě sáhne po tom prvním, co má po ruce. A většinou to nebývá nic zdravého (bageta z automatu, chipsy, čokoláda, sušenky...). Předejděte tomu tím, že si vždycky na odpoledne připravíte svačinu – a to zeleninovou, ovocnou, oříškovou apod. Nejenže zaženete hlad, ale prospějete svému tělu spoustou vitaminů, minerálů a antioxidantů!

5. Propašujte zeleninu do dezertů

Dezerty s ovocem zná každý, ale zeleninu v nich zkusil málokdo (tedy z nevegetariánů). Přitom tím i sladkosti povýšíte na úplně jiný chuťový level a dodáte jim i nějakou tu zdravou složku (například vlákninu). Zkuste třeba karotkový nebo dýňový koláč, špenátové pyré do brownies nebo fazolovou mouku při pečení muffinů. Internet je plný takových osvědčených receptů. Jak jednou ochutnáte, už podruhé neodoláte!





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat