Prostreno.cz

Čaje proti smutku. Který vám vykouzlí úsměv na tváři

Vánoce jsou za dveřmi. Na mnoho lidí doléhá sklíčenost a melancholie. Nákupy dárků, velký úklid, pečení cukroví, nedostatek času - to náladě zrovna nepřidá. Jste na tom podobně? Udělejte si čaj nabitý optimismem!

Negativní emoce, do kterých podle psychologů lze zahrnout i myšlenky, mohou způsobit těžké deprese. Odborníci tvrdí, že nejlepší obranou je pravidelný odpočinek, relaxace a klidné dýchání - zkrátka to, na co právě teď nemáte čas ani pomyšlení. Vždyť přípravy na Ježíška jsou v plném proudu! Čím zahnat chmury vrátit se do pohody? Pomoc hledejte v přírodě…

Bazalka pravá

Slovo bazalka pochází z řeckého basileus, což znamená „král“. Věřte, že využití jeho výsosti zdaleka nekončí chutnou kombinací s rajčaty. Málokoho by asi napadlo udělat si z bazalky čaj. A to je ta chyba! Voňavá univerzální bylinka zklidní organismus, zažene únavu a eliminuje stres a vyčerpání. I když ji ve starověkém Řecku používali při léčbě uštknutí hadem nebo štírem, poradí si i se špatnou náladou. Máte nasušeno? Jste zachráněni!

Levandule lékařská

Jméno levandule je odvozeno od slova umývat. Ve starověku se totiž levandule přidávala do koupelí a sloužila výhradně ke kosmetickým účelům. Pak někoho napadlo, že má vlastně kouzelné účinky. Co s vámi udělá tenhle aromatický čaj? Uklidní psychiku, zažene strach, hysterii, migrénu a dodá odvahu. Pomáhá při třesu rukou, nespavosti a ještě „protáhne“ dýchací aparát. Lepší uklidňující prostředek jen tak nenajdete…

Dobromysl obecná (oregano)

Jak již napovídá název, dobrá mysl vás po užití oregana nemůže minout. V dobách minulých odvar z dobromysle pili staří Řekové jako protijed při otravě. Takže silné účinky bezesporu má! Ať už ho tedy přidáte do pokrmů nebo ho budete popíjet ve formě nálevu, působí jako přírodní antidepresivum. Vyplatí se po něm sáhnout i při poruchách spánku a bolestivé menstruaci. Vyzdvihnout musíme i to, že posiluje organismus, což se v momentálním období viróz jistě hodí.

Máta peprná

O jejím pozitivním vlivu na trávicí soustavu se ví už dávno. Jenže pozor, stejně dobře působí i na lidskou psychiku. Vždyť lidé ji kdysi sypali na místa klidu a odpočinku, Římané ji dokonce míchali s medem, aby jim osvěžila dech a skryla „alkoholické orgie“. Bylinka s typicky mentolovou vůní zmírní nervové vypětí, zatočí s melancholií a zatne tipec závratím. Dejte si pár doušků a rázem se na svět budete zase usmívat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat