Prostreno.cz

Vyměňte bílou rýži za hnědou. Je chutnější i zdravější

Rýže je základní potravinou v mnoha zemích. Nicméně většina z nás dává přednost bílé rýži, která není považována za až tak zdravou. Při zpracování totiž ztrácí většinu svých nutričních benefitů, a proto je zdravější volbou nerafinovaná hnědá rýže, kde zůstávají všechny kvalitní živiny a vitaminy. Proč tedy bílou rýži vyměnit za hnědý poklad?

Hnědá rýže je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny. Obsahuje dobré množství hořčíku, manganu, fosforu, vápníku, selenu, draslíku, železa a zinku. Dále je bohatá na vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitamin E a K.

Zrna hnědé rýže mají příjemnou ořechovou chuť a jsou vhodná na přípravu jak slaných, tak i sladkých pokrmů.

Ještě váháte? Máme pro vás několik důvodů, které vás přesvědčí.

Zlepšuje kardiovaskulární systém

Víte, že…

Hnědá rýže, je vynikající potravinou i pro děti. Podporuje růst a vývoj dítěte, zajišťuje plynulou funkci střev, zabraňuje kojeneckým zácpám a navíc je u ní mnohem nižší šance na rozvoj alergie. Rýže se podává ve formě kašičky, kdy je zrno rýže rozmělněné na prášek.

Hnědá rýže je velmi přínosná pro zdravé srdce. Vysoký obsah vlákniny pomáhá redukovat škodlivé látky uložené v tepnách, čímž předchází mnoha srdečním chorobám, hlavně infarktu.

Snižuje špatný cholesterol

Zrna hnědé rýže jsou vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu „špatného“  LDL cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Svůj podíl na tom má i obsah rýžového oleje, který také vede ke snížení LDL cholesterolu.

Snižuje riziko cukrovky

V dnešní době trpí cukrovkou velká část populace. Tomuto problému můžete předcházet konzumací hnědé rýže, která mí nízký glykemický index a štěpí se pomaleji. To znamená, že udržuje v rovnováze hladinu cukru v krvi.

Chrání proti rakovině

Strava, která obsahuje hnědou rýži místo běžné bílé, je užitečná při prevenci různých typů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, rakovina prsu a leukemie. Tento prospěšný účinek má díky vysokému obsahu antioxidantů a vysokému podílu vlákniny.

Podporuje hubnutí

Záměna hnědé rýže za bílou také kladně ovlivní vaši hmotnost. Díky vyššímu obsahu vlákniny hnědá rýže více zasytí a podporuje zdravé trávení. Navíc tato rýže obsahuje mangan, který pomáhá syntetizovat tělesné tuky.

Posiluje imunitu

Obsahuje významné množství vitaminů, minerálů a fenolové složky, které jsou nezbytné pro silnou imunitu. Silný imunitní systém urychluje hojení a zvyšuje schopnost organismu bojovat s infekcemi. Navíc antioxidant obsažený v hnědé rýži pomáhá bojovat proti poškození volnými radikály, které způsobují onemocnění a urychlují proces stárnutí.

Udržuje kosti v kondici

Ani na kosti nemůžeme zapomínat. V kondici je udržuje hlavně vápník, hořčík a vitamin D. Jen jeden šálek hnědé rýže obsahuje 21 % doporučené denní dávky hořčíku, a to rozhodně není málo. Nedostatek hořčíku vede k řídnutí kostí, rozvoji artritidy a osteoporózy v pozdějším věku.

Podporuje nervový systém

Hnědá rýže obsahuje vysoký podíl manganu, minerální látky potřebné k výrobě mastných kyselin a hormonů nezbytných pro zdravý nervový systém. Navíc vitaminy skupiny B zajišťují hladké fungování mozku a urychlují procesy nervového systému.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat