Prostreno.cz

Rybíz je poklad českých zahrádek

Červený, černý a bílý rybíz tahle trojice začíná pomalu dozrávat na našich zahrádkách. Kdo by nepamatoval vyhlášenou rybízovou marmeládu od babičky. Rybíz není dobrý jen do zavařenin a šťáv má také příznivý vliv na naše zdraví.

Plný vitaminů

Všechny odrůdy jsou přímo nabité vitaminem C, nejvíce ho najdete v černém rybízu, ten obsahuje až 3krát více oproti jiným druhům. Dále rybíz obsahuje vitaminy skupiny B, provitamin A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz je navíc velmi bohatý na obsah rutinu.

Černý rybíz pro posílení cév

Díky již zmíněnému rutinu, černý rybíz zlepšuje stav cévních stěn, jeho pravidelná konzumace se doporučuje nejen při ateroskleróze. Měli by ho také konzumovat ti, kteří mají problémy s křečovými žílami a hemoroidy. Vysoký obsah rutinu celkově posiluje cévní systém.

Pro lepší zrak

Díky obsahu provitaminu A je konzumace rybízu příznivá i pro naše oči. Příznivě ovlivňuje zrak, doporučuje se preventivně proti šerosleposti i na unavené oči.

Posiluje imunitu

Pokud vzpomínáte na babiččinu rybízovou šťávu, tak ta byla vynikající nejen na chuť, ale i pro naše zdraví. Obecně šťávy z rybízu snižují horečky, posilují imunitu, proto jsou vhodné jako podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocnění. Doporučují se i preventivně hlavně pro děti a pro starší lidi.

A co rybízové listy?

Ani listy nesmíme opomenout, sbírají se a suší se na čaje a odvary. Odvar z listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest. Nejvíce účinné jsou mladé lístky, které se zrovna rozvíjejí z pupenů. Ale můžeme sbírat i listy po dozrání a sklizni plodů, tyto listy je vhodnější použít do směsí spíše podpůrně.

Šťáva jako od babičky „za studena“

Budete potřebovat: 2,5 kg vyzrálého rybízu, 20 g kyseliny citronové, 2 litry převařené vody, cukr

Očištěný a opraný rybíz dejte do velké nádoby (dobře poslouží i obyčejný kbelík), rozmačkejte vařečkou a přelijte horkou vodou. Přidejte kyseliny citronovou a nechte v chladu stát do druhého dne. Potom ovoce nechte překapat přes řídké plátno a zbytek vymačkejte. Na 1 kg čisté šťávy budete potřebovat 1 kg cukru, za občasného míchání cukr ve šťávě nechte rozpustit. Nakonec přidejte konzervační prostředek v prášku, který rozmíchejte ve vodě, přeceďte přes sítko a vmíchejte do šťávy. Hotovou šťávu plňte do čistých sklenic, dobře uzavřete a skladujte v chladu a temnu.

Zdroj: www.akjournals.com/view/journals/018/69/2/article-p156.xml





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat