Prostreno.cz

Léčivé schopnosti karafiátů. Zbaví nespavosti a pomáhají při průjmu

Že by vás ani nenapadlo odnést si z květinářství právě karafiáty? Zkuste své stanovisko ještě přehodnotit. Tyto květiny pomáhají při střevních obtížích, navozují klidný spánek a ještě vás zbaví úzkosti.

Na karafiáty neboli hvozdíky se tak trochu zanevřelo. Možná je to proto, že v souvislosti s nimi si mnozí představí minulý režim a hlavně svátek MDŽ, kdy je v rudé barvě „fasovaly“ všechny ženy. I vy je v květinářství přehlížíte s tím, že nechcete vzpomínat na staré časy? Zkuste se na ně podívat jinýma očima. Karafiáty totiž nejsou jen levnou dekorací, mají i léčivé schopnosti. Co o nich možná nevíte?

Rehabilitují dýchací cesty

Protizánětlivé vlastnosti karafiátů z nich činí velmi dobrý lék na kašel i nachlazení. Ano, čtete správně. Vdechování jejich vůně rehabilituje dýchací cesty a přináší úlevu v případě infekcí. Jsou také prospěšné pro osoby s astmatem nebo bronchitidou, což je důvod, proč s nimi lidoví léčitelé při těchto onemocněních počítají.

Pomáhají při průjmu a střevních potížích

Možná teď budete v šoku, ale karafiáty voní a ke všemu i chutnají. Opravdu je můžete jíst! Když odkrojíte hořké bílé spodní části květů, jsou překvapivě sladké. Navíc působí silně antibakteriálně a antisepticky, takže přispívají k likvidaci škodlivých mikrobů ve střevech.

Zaženou stres i úzkost

Podle názoru vědců dokáže i jediný pohled na vázu s květinami uklidnit pocuchané nervy. Co se týká karafiátů, není to jen jejich vzhled, co zmírňuje úzkost, ale spíš určité obsažené sloučeniny navozující duševní pohodu a relaxaci. Nevěříte? Co vám brání vyzkoušet to na vlastní čichové buňky?

Zbaví vás nespavosti

Díky uklidňujícím schopnostem karafiátů je můžete využít pokaždé, když se vám spánek vyhýbá. Stačí jen jejich puget přemístit na noční stolek a nechat se unášet na vlně květinové aromaterapie. Co říkáte na tuhle „ukolébavku“, ze které nehrozí žádné vedlejší účinky? Pokud nejste alergik, je to možné řešení, jak se konečně vyspat do růžova…

Zpomaluje stárnutí

Nejen „živý“ karafiát dokáže velké věci. I takový karafiátový esenciální olej není radno podceňovat, neboť obsahuje spoustu antioxidantů. Při jeho zředění s jiným nosným olejem (kosový, mandlový, jojobový, olivový) a pravidelné aplikaci mírní projevy stárnutí a omezuje tvorbu vrásek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat