Prostreno.cz

Kiwi je blaho pro vaše oči. Navíc zasytí při dietě

Malé ovoce s velkými schopnostmi – i tak by se kiwi dalo nazvat. Vždyť vám dodá vitamin C, ochrání vaše oči před poškozením, pomůže s hubnutím, zlepší vám náladu a zajistí fungující trávení. Jenže tím to zdaleka nekončí!

Aktinidie lahodná. To je opadavá, bujně rostoucí keřovitá liána pocházející z jižní Číny, na které vyrůstají plody kiwi. Odborníci zastávají názor, že toto ovoce patří k nejvíce podceňovaným léčivým druhům na světě. Jak to? Málokdo totiž tuší, jak cenný pro zdraví tento exotický diamant je! Kdy jste kiwi jedli naposledy právě vy? Je čas si to zopakovat, protože jeho výhody nejsou jen tak ledajaké…

Zdroj vitaminu C, který překvapuje

Jen málokterá potravina se může pochlubit takovým množstvím „céčka“, jako právě kiwi. Je ho v něm vlastně tolik, že jediný zkonzumovaný kus vám pokryje stoprocentní denní doporučenou dávku. Tento vitamin pomáhá proti nachlazení, předchází psychické vyčerpanosti, ale také podporuje tvorbu kolagenu, díky němuž si pokožka zachovává pružnost a elasticitu.

Ochrana před volnými radikály

Kromě nepostradatelného vitaminu C se pod „chlupatou“ slupkou ukrývají i antioxidanty – a málo jich rozhodně není. Široká škála flavonoidů a karotenoidů poskytuje prevenci před oxidačním poškozením organismu, bojuje proti škodlivým radikálům a opatruje každou DNA buňku ve vašem těle.

Blaho pro oči, které budou ve formě

Chcete si pojistit ostrý zrak? Skočte si do obchodu pro kiwi. Kromě jiného totiž obsahuje také lutein, což je typ fytochemikálie, která výrazně omezuje pravděpodobnost poškození očí. Závěry vědeckých studií naznačují, že denní dávka tří kusů tohoto ovoce snižuje riziko makulární degenerace o celých 36 procent.

Dietní pomocník, co vás zasytí

Plod, kterému se někdy říká čínský angrešt, vám může usnadnit vaše dietní snahy. Má nízký glykemický index, proto je vhodný i pro pacienty s diabetem. Zároveň vám nabízí nulový obsah tuku, ale na druhou stranu vás zásobí vlákninou, jež navodí pocit sytosti, podporuje funkce trávicího systému a zlepšuje pohyb střev.

Upevňovač zdraví se skvělými výsledky

Díky mnoha prospěšným látkám, které jsou v kiwi obsaženy, jeho pravidelná konzumace podle lékařů prospívá látkové výměně, zpevňuje cévy a žíly, zlepšuje schopnost soustředění, usnadňuje zvládání stresu a navozuje dobrou náladu. Je také výborným zdrojem energie nejen pro sportovce. Zkrátka a dobře, dopřávejte si ho co možná nejčastěji!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat