Prostreno.cz

Méně známé druhy másla. Ochutnejte mandlové či sezamové

Milujete máslo? To klasické obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). Toužíte-li po výživnější variantě, sáhněte po másle kokosovém, mandlovém či sezamovém!

Vysoká cena másla z kravského mléka je předmětem diskusí již dávno. Ten, kdo máslo konzumoval každý den, utahuje si opasek. Vždyť to kvalitní se dotýká hranice 50 korun za „kostku“. Taky hledáte jinou a možná zdravější verzi? Patříte k veganům? Ze seznamu alternativních variant másel, které jsou stejně chutné jako to klasické, si možná vyberete.

Kokosové máslo

Ano, kokosové máslo existuje. Nahrazuje živočišné tuky, léčí kožní onemocnění. Každá dávka obsahuje živiny, jako je vápník, železo, hořčík, aminokyseliny, draslík a dva gramy vlákniny. Stejně jako kokosový olej, i kokosové máslo může zvýšit metabolismus vašeho těla. Můžete ho použít při pečení nebo vaření.

Mandlové máslo

Mandlové máslo je běžnou alternativou k arašídovému máslu. Jeho konzistence mu je podobná, ale to mandlové je známější díky svým přínosům pro zdraví. Mandlové máslo se přitom skládá z jedné složky a tou jsou pražené mandle. Arašídové máslo na druhé straně obsahuje přísady, jako je hydrogenovaný olej a cukr, což vašemu organismu nemusí dělat dobře. Naproti tomu máslo mandlové je skvělé pro srdce, může se použít při pečení cukrářských výrobků nebo při přípravě sendvičů.

Máslo z kešu ořechů

Máslo z kešu ořechů se svým složením blíží mandlovému máslu. Ve srovnání s jinými másly má nejmenší množství tuku a je oblíbené mezi lidmi držícími redukční dietu. Navíc je nabité živinami a bílkovinami, které jsou pro organismus důležité. Za všechny jmenujme kyselinu listovou, fosfor, železo a hořčík, které mohou posílit imunitu a vaše srdce. Máslo z kešu ořechů se používá hlavně při pečení. Sladká chuť z něj činí vynikající přísadu pro zeleninu a omáčky.

Pekanové máslo

Sytá, výrazná chuť, 100% jemně namleté pekanové ořechy. To je pekanové máslo – sice vysoce tučné, ale se slušným obsahem vlákniny. Působí proti stárnutí, chrání kůži, posiluje imunitní systém, stará se o funkční trávení. Patří k dobrým zdrojům draslíku, vápníku, hořčíku a obsahuje více než devět minerálů a vitaminů, jako jsou vitaminy A a E. Můžete jej použít na pečivo nebo do dresinkových a dezertních receptů.

Slunečnicové máslo

Vynikající alternativa klasického másla bohatá na nenasycené mastné kyseliny, minerály, vitaminy a vlákninu. Obsahuje hořčík, vitamin E a niacin. Ačkoli jeho chuť a konzistence je poněkud odlišná ve srovnání s ostatními oříškovými másly, mnoho lidí si užívá jeho zemitou chuť. Je snadné se rozetřít jej na ranní toast, hodí se do omáček i salátových dresinků.

Sezamové máslo

Sezamové máslo pochází ze Středního východu a používá se v různých receptech po celá staletí. Každá dávka tohoto másla obsahuje 4 gramy vlákniny, 6 gramů bílkovin a živiny, jako je vitamin E, thiamin, vitamin B, hořčík, omega-3, fosfor, omega-6 mastné kyseliny a draslík. Působí na zdraví mozku a srdce. Je ideální pro milovníky syrových potravin a diabetiky, protože neobsahuje cukr. Máslo ze sezamových semínek může být použito v dresincích, omáčkách, pomazánkách a humusových receptech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat