Prostreno.cz

Malá, chutná a velmi výživná křepelčí vejce

Křepelčí vejce byla dříve jen pochoutkou panovníků a šlechty, dnes je seženete v každém supermarketu a je to jedině dobře. Křepelčí vejce je sice malé oproti klasickému slepičímu, přesto je plné živin a cenných látek. Věřili byste tomu, že křepelčí vejce dokonce obsahují mnohem více bílkovin než jeho větší konkurenti? A to ještě není všechno, poznejte všechny přínosy křepelčích vajíček, třeba na ně změníte názor.

Křepelky jsou středně velcí ptáci, kteří se vyskytují v Evropě, severní Africe, na jihu Spojených států a v některých částech Asie. Křepelčí vejce jsou podstatně menší než například kachní a slepičí, přesto jsou po celém světě velmi oblíbená. Velmi populární jsou například v Japonsku, kde na ně nedají dopustit. Vzhledem k jejich menší velikosti, jsou často považována za „roztomilá“. Přesto tito malí drobečkové obsahují přímo nadprůměrné množství různých prospěšných vitaminů a minerálů. Poznejte všechny jejich zdraví prospěšné látky i vy.

Pro zdraví očí

Křepelčí vejce obsahují vysoké množství vitamin A, který je klíčový pro oční zdraví. Antioxidační aktivita vitaminu A může přispět ke snížení rizika makulární degenerace a zabránit vzniku katarakty.

Vyrovnávají hladinu cholesterolu

O vajíčkách a o cholesterolu se vedou žhavé debaty řadu let. A jak je to s těmi křepelčími? Křepelčí vajíčka obsahují poměrně značné množství užitečných mastných kyselin, které podporují produkci dobrého HLD cholesterolu a zároveň snižují hladiny LDL (špatného) cholesterolu.

Stimulují růst

Stejně jako běžná slepičí vajíčka, tak i křepelčí jsou plná bílkovin. Strava bohatá na bílkoviny prospívá celému organismu, bílkoviny jsou stavebním kamenem nových buněk tkání, svalů a kostí.

Snižují krevní tlak

Díky přítomnosti draslíku mohou i křepelčí vejce příznivě ovlivňovat tlak. Draslík působí v těle jako vazodilatátor a pomáhá zmírňovat napětí v cévách a tepnách. V křepelčích vejcích najdete poměrně více draslíku než ve slepičích vejcích.

Přispívají k detoxikaci těla

Detoxikace těla je důležitá, zejména v dnešní uspěchané době, plné nezdravého jídla a stresu. Náš organismus je často naplněn toxiny, znečišťujícími látkami a těžkými kovy. Studie prokázaly, že přidání těchto vajec do běžné stravy může pomoci eliminovat toxiny z krevního řečiště a účinně snižuje zátěž působící na ledviny.

Pomocníci při léčbě alergie

Křepelčí vejce mají vysoký obsah ovomucoidu, který působí v těle jako přirozený antialergen. Proto, pokud trpíte přetížením, zánětem či jinými příznaky alergických reakcí, mohou vám pomoci křepelčí vejce a vrátit vaše tělo pozvolna zpět do normálu.

Nastartují metabolismus

Křepelčí vajíčka obsahují také vitamin B, který je klíčový pro posílení metabolické aktivity v celém těle, včetně hormonálních a enzymatických funkcí.

Dodají energii

Přítomné minerály a mikroživiny, které se nacházejí v těchto malých vejcích, stejně jako vysoké množství bílkovin, činí tato vejce zvláště dobrá pro ranní doplnění energie. Snídaně bohatá na bílkoviny je zvláště vhodná pro ty, kteří jsou v ranních hodinách běžně závislí na kofeinu. Zkuste zařadit vajíčka a ubrat hrnky s kávou, uvidíte sami, jak se vám bude vstávat lépe.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat