Prostreno.cz

Staňte se opravdovým letním znalcem vína

V dnešní době stále přibývá počet milovníků vína. Ač jsou Češi národem piva, tak v poslední době se stále ve větší míře na stolech v našich domácnostech objevuje víno, jako oblíbený nápoj. V letních měsících při grilování zejména ženy ocení kvalitní víno. Vyznáte se ve víně? Poradíme vám, jak vybrat to pravé a také jak ho správně servírovat.

Jak se víno vyrábí

Víno se vyrábí kvašením šťávy nebo moštu. Tímto procesem se vyrábí alkoholický nápoj v nespočetných odrůdách jednodruhových, ale také tzv. cuvéé (směs různých odrůd). 

Důležitý je nejen výběr vína k pokrmům, protože víme, že některá vína se lépe hodí k salátům či rybám, zde hovoříme o spíše lehčích vínech. K červeným masům someliéři doporučují spíše těžší vína červená. 

Nejen výběr vhodného vína, ale také správné skladování či případná archivace hrají významnou roli. Správně skladované víno nám umožní jeho chuť správně rozvinout a podtrhnout. Při správné archivaci může dojít k výrazné zlepšení chuti v průběhu času. Ve vinařské terminologii se také používá výraz rozvinutí buketu vína. 

Při konzumaci červených vín doporučují vyhlášení odborníci používat karafu nebo chcete-li přesné označení dekantér, kde necháme víno otevřené přibližně půl hodiny před konzumací. Víno se tak správně a krásně uvolní. 

Jak na to?

Bílé víno servírujeme vychlazené na správnou teplotu. Pokud se podíváte na lahev zjistíte na etiketě správnou teplotu při které by se víno mělo podávat. 

Růžové víno je oblíbené pro svoji lehkost zejména v letních měsících. Opět doporučujeme řídit se radami na etiketě. 

Červené víno sice můžeme skladovat v lednici, ale vždy servírujeme při pokojové teplotě. Opět správnou teplotu naleznete na etiketě. 

Mějte na paměti, že kvalitu vína opravdu mohou významně ovlivnit skladovací parametry, jako je světlo, vlhkost či teplotní výkyvy.  

Pokud dáváte přednost stáčenému vínu, které dnes běžně zakoupíte ve vinotékách, tak ohlídejte dobu spotřeby a konzumace. Vždy se zeptejte prodejce na doporučenou dobu spotřeby. Stáčené víno mám mnohem kratší spotřebu než víno v láhvy, důvodem je možná prolínavost plastu, což může ovlivnit i chuť vína a také díky plastovému uzávěru může dojít k lehké oxidaci vína.

Skladování zavřené láhve

Pro skladování vína použije spíše temnější místnost a udržujeme konstantní teplotu. Vínu také mnohem více prospějeme, pokud ho uložíme tzv. na ležato, bude mu mnohem lépe než když láhev postavíme. Dobrá rada také je s vínem zbytečně nemanipulovat, tzn. nepřemisťovat láhev zbytečně často. 

Pro archivaci doporučují vinaři ideálně podzemní sklípky, kde je vlhkost kolem 70 %. Vždy se na etiketě nebo přímo u prodejce informujte o možné maximální době pro efektivní skladování vína. Ne všechny druhy jsou určeny k archivaci a po letech skladování byste si na nich zrovna nepochutnali. 

Skladování otevřené láhve

Bílé víno 

Zakryjeme uzávěr láhve, ideálně původní zátkou nebo speciální zátkou určenou pro skladování otevřených vín (tuto zátku běžně zakoupíte ve wine shopu). Uložíme do lednice a doporučujeme láhev dopít během max. dvou dnů. Toto doporučení se týká i skladování otevřeného růžového vína. 

Červené víno

Není nutné uložit do lednice, postačí tmavé místo a klidně může být i pokojová teplota. Láhev můžeme nechat klidně i dýchat, postačí přikrýt hrdlo papírovým ubrouskem. Opět doporučujeme zkonzumovat nejpozději během max. dvou dnů. Jinak hrozí oxidační proces vína a mohlo by se nám stát, že při delším čase, kdy je víno otevřeno už nebude v láhvi víno, ale směs podobná octu. 

7 rad na závěrem aneb co opravdu vínu nedělá dobře 

  • Víno neskladujme v chladničce déle než max. dva týdny.
  • Neukládejme láhev vína na horní plochu chladničky, hrozí náhlá změna teploty.
  • Pokojová teplota na příliš dlouhou dobu také vínu mnoho nepřidá, naopak mohla by výrazně ovlivnit jeho chuť.
  • Nevystavujte víno přímému slunečnímu svitu a ani vysokému stupni osvětlení v místnosti.
  • Vína na uskladnění se vždy snažte dát do polohy tzv. naležato.
  • Neskladujte víno za oknem.
  • Pozor na vysoké teploty, urychlující oxidační proces vína, tzn. zkazí jeho chuť.

Tak a teď už vám jen držíme palce při správném výběru vína. Pokud si nejste výběrem vína k danému pokrmu zcela jisti poraďte se s odborníkem. Pokud máte před sebou důležitou gastronomickou událost např. oslava narozenin, svatba a pod. životní mezníky požádejte o vhodné doporučení pro připravovaný vinný lístek someliéra.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat