Prostreno.cz

Voňavý estragon patří do kuchyně

Pelyněk estragon, též zvaný pelyněk kozalec, se používá již od starověku coby léčivá rostlina i koření. Že jste ho ještě ve své kuchyni nepoužili? A na co čekáte? Chopte se brambor nebo mořských plodů!

Pelyněk estragon patří mezi základní přísady francouzské kuchyně. Ve skutečnosti je jednou ze čtyř nejpoužívanějších bylin Francouzů. A není divu. Je známý pro svou lehce hořkosladkou chuť, která se podobá vůni anýzu.

Zmíněná rostlinka obsahuje různé živiny a esenciální oleje, které mohou poskytnout různé výhody. Nejstarší záznamy o ní pocházejí z dob mongolských invazí v Itálii 10. století. Mongolci totiž používali estragon jako pomoc při spánku, osvěžovač dechu a dochucovadlo. Traduje se, že po těchto bouřlivých časech svatá Kateřina ze Sieny přivezla estragon do země galského kohouta. Rostlina se tak stala nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně a jako komponent provensálského koření je často využívaná ve středomořských specialitách.

Různé zdravotní přínosy estragonu

Estragon obsahuje různé živiny a esenciální oleje, které mohou být nesmírně prospěšné. Mezi nejznámější využití přitom patří úleva od bolesti. Žvýkání listů zmírňuje nepohodlí, zejména v ústech. Pití čaje zase pomáhá těm, kdo nemohou usnout. Zklidňující efekt bylinných látek navozuje ospalost a napomáhá odpočinku.

Úchvatná spojení s bramborou i vejcem

Také pokud máte potíže s nechutenstvím, můžete se na pelyněk s důvěrou obrátit. Potvrdilo se, že má stimulační vlastnosti pro žaludek, ale zároveň přispívá k udržení zdravého ženského reprodukčního traktu. Jeho síla je užitečná i v případě výskytů parazitních červů ve střevech. Pravidelný přísun estragonu snižuje riziko vzniku infarktu nebo mrtvice, neboť srdce a tepny jej milují! A co víc, rozumí si s některými potravinami. Víte, v jakých pokrmech se všestranný pelyněk estragon rozhodně neztratí?

  • Brambory: Jakékoli jídlo z brambor, třeba i bramborový salát, vylepší snítka estragonu.
  • Vejce: Ke klasickým pokrmům z vajec přidejte špetku estragonu. Až ochutnáte, pochopíte, proč je tato kombinace tak báječná.
  • Mořské plody: Vychutnejte si skvělou vůni různých ryb, jako je losos a tuňák, a to s pomocí estragonu. Můžete jím také posypat mušle a hřebenatky.
  • Drůbež: Před pečením zasypejte kuřecí maso uvedenou bylinkou. Ani toto spojení nemá chybu!
  • Omáčky: Estragon vylepšuje chuť mnoha omáček. Můžete jej přidat do zakysané smetany, citronové omáčky či pesta.

Zdroj: www.kitchenmag.com, www.herbslife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat