Prostreno.cz

Rýžové víno nebo rýžový ocet. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pokud jde o zmatenost ohledně rýžového vína a rýžového octa, rozdíl mezi těmito dvěma velmi populárními kuchyňskými pomocníky je ve skutečnosti poměrně prostý. Co odděluje jedno od druhého?

Podobné názvy, různá využití. Co je charakteristické na rýžovém víně? Jedná se o typ vína vyráběného z fermentované lepivé rýže – na rozdíl od jiných vín, která mají základ ve fermentovaném ovoci. Rýžové víno je populární zvlášť v asijské kuchyni, a to jako nápoj i přísada na vaření.

Bez ohledu na to, jak se rozhodnete jej používat, platí, že rýžové víno má tendenci dodávat sladkou chuť. Mezi nejoblíbenější druhy přitom patří vína sake (Japonsko) a shaoxing (Čína). Nezapomeňte, že rýžové víno, které obvykle obsahuje okolo 14,5 % alkoholu, je vyrobeno několikanásobnou fermentací, čím se podobá výrobě piva.

Do salátů i těstovin

Rýžový ocet „přichází na svět“ velmi podobným procesem – fermentací lesklé rýže. Při výrobě octa se však alkohol nechá zkvasit na kyselinu octovou. Rýžový ocet se nekonzumuje jako nápoj, ale má poměrně jemnou chuť, která je tak trochu na hraně mezi sladkou a kyselou.

Ocet z rýže se běžně používá v sushi rýži, marinádách a salátových dresincích, zajímavost dodá i těstovinám, omáčkám, rybám a luštěninám. (Existuje světlý i tmavý rýžový ocet. Světlý rýžový ocet se používá především v Japonsku při přípravě sushi, ale je vhodný i na dochucování různých pokrmů. S tmavým rýžovým octem se setkáte spíš v Číně.) Jak jej můžete ještě dnes nápaditě využít? Připravte si třeba kuřecí terijaki!

Budete potřebovat 600 gramů kuřecích prsíček, 1 lžíci sezamového oleje, 60 mililitrů sójové omáčky, 3 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce rýžového octa (lze nahradit saké), 2 lžíce mirinu, což je druh sladkého japonského rýžového vína, 2 stroužky česneku a jarní cibulku.

V míse smíchejte sójovou omáčku, cukr, rýžový ocet či saké, mirin, prolisovaný česnek a sezamový olej. Prošlehejte a do směsi naložte očištěná kuřecí prsa. Nechte odležet alespoň hodinu, klidně ale můžete i déle, přes noc. Pak maso vyjměte, nechte okapat přebytečnou marinádu a z obou stran opékejte. Podávejte s ogrilovanou jarní cibulkou. Dobrou chuť.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat