Prostreno.cz

Sušený mletý česnek lze skladovat roky

Není nad čerstvý, říkáte si, a proto česnek zásadně kupujete u farmáře nebo v příslušném oddělení supermarketu. Zkusili jste někdy ten sušený mletý? Díky své jedinečné chuti a síle je tato forma česneku uznávána zejména v oblasti Středomoří a Asie. Proč se hodí mít prášek po ruce?

Česnekový prášek je vynikající koření, které se považuje za výbornou náhradu čerstvého česneku. Pokud jste s ním už někdy vařili, pak víte, že je to jedna z nejsilnějších příchutí, které se v kuchyni dají použít. A co víc, nejen že česnekový prášek je hodně podobný čerstvému česneku, ale poskytuje i řadu důležitých živin. Na co se můžete těšit?

Připraven ve spíži

Česnekový prášek je základem dehydratovaného česneku a oproti čerstvé variantě nabízí řadu výhod. Když jej dehydratujete, exponenciálně prodlužujete jeho skladovatelnost, takže sušený česnek můžete skladovat po dobu několika měsíců, nebo dokonce let – bez ztráty „kytičky“, tedy síly. Dá se použít v různých pokrmech, jako jsou polévky, dušená masa, pizzy, salátové dresinky a omáčky. Univerzálnost a lahodná chuť tohoto prášku z něj činí oblíbené koření na celém světě, přičemž jeho pravidelné používání se může podepsat na zdravotním stavu vašeho těla.

Domácí lékárna, nad kterou není

Česnek obsahuje vitamin C, vitamin B6, železo, vápník, bílkovinu, hořčík, sodík a dietní vlákninu. Zatímco koncentrace těchto živin je nižší než u čerstvých česnekových paliček, stále se sušená mletá varianta může pochlubit řadou antioxidantů a organických sloučenin, jako je například zdraví prospěšný alicin. Nejdůležitějším přínosem prospěšnosti „česneku v prášku“ je jeho schopnost snížit celkovou hladinu cholesterolu, zlepšit imunitní systém, zabránit určitým druhům rakoviny a podpořit trávení.

Vyvažuje hladinu cholesterolu

Pravidelná konzumace sušeného česneku krotí vysokou hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Také snižuje nárůst plaků v tepnách a cévách a pomáhá snižovat krevní tlak, čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Prý zabraňuje i rakovině

Bioaktivní sloučeniny a antioxidanty v česnekovém prášku podle vědců snižují oxidační stres v celém těle, zmírňují záněty a zabraňují buněčné mutaci, která se často na vzniku rakoviny podílí. I kdyby na tom byla jen špetka pravdy, jedná se o skvělou zprávu.

Zesiluje imunitní systém

Sušený mletý česnek má imunitní vlastnosti, které pocházejí z minerálů a antioxidantů, které se v něm vyskytují. Uvedené koření chrání před různými bakteriálními, plísňovými a virovými infekcemi.

Pomoc při trávení

Organické sloučeniny, železo a vláknina v česneku jsou skvělé pro udržení zdravého žaludku. Pokud trpíte na špatné trávení, zácpu nebo jakoukoli poruchu žaludku, může vám mletý česnek pomoci.

Jak si vyrobit česnekový prášek?

Jedinou složkou v česnekovém prášku je samotný česnek, i když mnoho lidí k němu přidává sůl. Samotný postup přitom není složitý. Připravte si 2–3 palice čerstvého česneku. Ten oloupejte a jednotlivé stroužky nakrájejte na plátky. Vložte do trouby a dehydratujte při 175 stupních. Když je česnek úplně suchý, rozemelte ho na prášek. (Použít můžete i hmoždíř.) Podle potřeby přidejte zmiňovanou sůl. Hotový prášek uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat