Prostreno.cz

Pozornost během podzimu soustřeďte na kysané zelí

Nevíte, co si dnes dát k jídlu? Obraťte svoji pozornost směrem ke kysanému zelí! Díky němu budete odolnější vůči bakteriím a virům, zároveň zhubnete a zkrásníte!

Kysané zelí je vyrobeno z nasekaného kvašeného zelí a koření. Takto zpracované zelí má nízký obsah kalorií, je bohaté na bílkoviny a vlákninu. Obsahuje vitaminy A, C, K a různé vitaminy skupiny B, jako je vitamin B6 a kyselina listová. Je také dobrým zdrojem minerálů. Řeč je v tomto případě o železe, manganu, mědi, sodíku, draslíku, hořčíku a vápníku. Kromě toho fermentace zelí napomáhá růstu prospěšných probiotik, které zlepšují zdraví střev. Proč kysané zelí jíst na podzim a v zimě? Vysvětlení je jednoduché.

Kysáním zelí se zvyšuje podíl vitaminu C. Přítomné enzymy navíc chrání střevní mikroflóru, což je důležité zvlášť během období chřipek a nachlazení. Za ideální se přitom považuje, když se zelí konzumuje syrové, jen okapané, nepropláchnuté. Pro usnadnění trávení je vhodné ochutit jej kmínem. Co všechno od této lahůdky můžete očekávat?

Zvyšování energie

Železo v zelí pomáhá zvyšovat energii, protože podporuje metabolismus a krevní oběh. To vše vede k okysličování orgánů. Vysoká hladina železa zabraňuje anémii a jejímu příznakům, jako jsou bolesti hlavy, únava a kognitivní poruchy.

Funkční trávicí systém

Fermentační proces zelí produkuje dobré bakterie, probiotika, která jsou střevo nesmírně zdravá. Kysané zelí je také bohaté na vlákninu, jež pomáhá při pravidelných a hladkých pohybech střev. Dochází tak k úlevě od zácpy, nadýmání a křečí. Mimochodem, regulace trávicího systému může zabránit vážným stavům, jako jsou žaludeční vředy, Crohnova choroba, syndrom dráždivého střeva či dokonce i rakovina tlustého střeva.

Snížená hladina cholesterolu

Kysané zelí, tedy fermentovaná potravina s probiotiky, snižuje hladinu špatného cholesterolu. A když jsou celkové hladiny cholesterolu vyrovnané, eliminuje se riziko aterosklerózy, infarktu, mrtvice a řady dalších kardiovaskulárních problémů.

Ztráta váhy

Kysané zelí je považované za nízkokalorické jídlo, které má vysoký obsah vlákniny a probiotik. Probiotika jsou známá pro snížení absorpce tuku v těle. Jezte kysané zelí a budete mít štíhlejší pas!

Péče o oči a pleť

Kysané zelí obsahují poměrně málo karotenů a významné množství vitaminu A. Tento základní vitamin působí jako antioxidant odstraňující volné radikály z těla. „Áčko“ navíc pomáhá zpomalit vzhled vrásek a stařeckých skvrn a udržuje pokožku mladistvou. To, jaký má vliv na zrak (velmi pozitivní), snad není nutné připomínat.

Posílení imunity

Jediná porce zelí poskytuje 35 % denního doporučeného příjmu vitaminu C, což je důležité pro zdravý imunitní systém. „Céčko“ stimuluje tvorbu bílých krvinek a zvyšuje regeneraci a opravu buněk. Rovněž hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu, což je základní složka našeho těla, včetně orgánů, krevních cév, kůže, vlasů, svalů a kostí. Tak co, přidáte kysané zelí na váš stůl?

Zdroj: www.eatthis.com, www.fermentation.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat