Prostreno.cz

Treska jednoskvrnná. Co získáte, pokud ji zařadíte do své stravy

Treska obecná je velmi populární druh ryby, který je snadno dostupný v mnoha částech světa. S její pomocí můžete obohatit i sváteční stůl. Co získáte, pokud tuto tresku zařadíte do své stravy?

Treska jednoskvrnná, známá také jako haddock nebo pikša, je mořská ryba z čeledi treskovitých, která obývá severní část Atlantiku. Má šupinatou, bílou a velmi mastnou kůži. Chuť tresky je mírně sladká a jedním z hlavních důvodů, proč je tato ryba tak populární, je její velmi nízký obsah rtuti.

Nutriční fakta

Pokud jde o výživu, treska jednoskvrnná obsahuje asi 150 kalorií ve filetu o hmotnosti 150 gramů. Porce této ryby také poskytuje hodně bílkovin, vitaminy B6, B12, a D, nechybí ani hořčík. Nachází se zde také poměrně vysoký obsah sodíku a draslíku, spolu s omega-3 mastnými kyselinami. Jeden filet tak pokrývá téměř 33 % denního příjmu cholesterolu.

Výhody zdraví

Existuje mnoho působivých zdravotních přínosů tresky jednoskvrnné, včetně zlepšení trávicího účinku a vzhledu kůže, vyrovnání hladin tekutin v těle, podpory síly kostí a zdravých buněk, snížení špatného cholesterolu, regulace metabolismu, minimalizace hladin mastných kyselin, podpory funkce mozku, prevence rakoviny i srdečních onemocnění, posílení imunity a snížení stresu. Vysoká hladina vitaminů B, hořčíku a vitaminu D také pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Zápory? Je jich málo, ale přece nějaké jsou

Existuje velmi málo vedlejších účinků při konzumaci tresky jednoskvrnné, neboť je známo, že tyto ryby mají velmi nízkou hodnotu rtuti, jak již bylo řečeno. Nicméně vysoká hladina sodíku a málo užitečných mastných kyselin se mnohým výživovým poradcům nelíbí. To však není důvod pro to, abyste tuto tresku nevyzkoušeli. Filety obalte v trojobalu, nebo je zalijte skvělou omáčkou.

Ryba pro všechny

Připravte si celou tresku (45 kusů), 150 ml sójové omáčky, 6 lžic nejlépe domácího kečupu, 200 ml zakysané smetany, 200 g majonézy, česnek, bobkový list, mletý pepř a sůl. Očistěte a odstraňte droby z rozmrazené tresky jednoskvrnné, filety umyjte, vysušte papírovou utěrkou a vložte do misky. Sójovou omáčku smíchejte s česnekem (množství podle chuti) a naneste na ryby. Ty nechte 20 minut marinovat, poté je vyskládejte na plech, podlijte malým množstvím vody a navrch přidejte bobkový list a pepř. Tresku vložte do trouby a pečte na 180 °C zhruba 30 minut. V polovině pečení zalijte směsí kečupu, majonézy a zakysané smetany.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat