Prostreno.cz

Recept vyžaduje celerovou sůl. Takto ji snadno nahradíte

Celerová sůl patří mezi stále oblíbenější druhy používané ke slanému dochucení salátů. Báječná je však i v omáčkách a pomazánkách. Recept ji vyžaduje, ale vy po ruce nic takového nemáte? Nevadí. Když použijete vhodnou náhražku, bude vaše jídlo skvělé!

Celerová sůl je poměrně běžně k dostání, ale pochopitelně se stane, že ji doma nenajdete. Obvykle obsahuje sušená mletá semínka celeru a jemnou sůl. K národům, které ji milují, patří především Američané, kteří s ní dochucují mnohá jídla i koktejly (například Bloody Mary alias Krvavá Marie, což je oblíbený koktejl namíchaný z vodky, rajčatového džusu a obvykle dalších koření nebo příchutí), nicméně i u nás si celerová sůl získává své příznivce.

Ti, kdo ji používají, vědí, že skvěle chutná třeba v kombinaci s grilovaným masem. Pokud se však snažíte redukovat sodík ve své stravě, není tato sůl pro vás vhodná. Naštěstí existují některé vynikající alternativy, které můžete použít místo ní, ačkoli je obtížně napodobitelná. Z čeho se dá v tomto případě vybírat?

Celerová semena

Jednoduše si kupte celé celerové semínko a rozdrťte jej. Pro svoje jídlo získáte silnější chuť i vůni. Aby byla napodobena komerční celerová sůl, použijte poměr soli 2 : 1 k celeru. Nižší hladinu sodíku zajistíte poměrem 1 : 1.

Voňavý kopr

Jako náhražka celerové soli se hodí i čerstvý nebo sušený kopr. Vhodnou volbou je dokonce i koprová sůl. Akorát pozor, chuť je trochu odlišná, neboť kopr má mnohem ostřejší vůni, takže snižte její množství na polovinu.

Semena fenyklu

I semena fenyklu jsou výrazná, takže všude tam, kde byste použili celerovou sůl, po nich neváhejte sáhnout. Jsou báječná v salátech i mase, rozumí si se zeleninou a hlavně bramborami. Jako v případě kopru však platí, že do receptu stačí použít menší množství. Jestli vám „ujede ruka“, překryjete všechno ostatní.

Čerstvé celerové stonky, listy nebo kořen

Pokud to, co opravdu chcete, je skvělá chuť celeru, zkuste použít část čerstvé zeleniny. Listy celeru a stonky se hodí do bramborového nebo vaječného salátu, celerovou šťávu využijete například v koktejlech. Tím, že vsadíte na čerstvost, už toho mnoho nepotřebujete. Jestli vám sůl opravdu bude scházet, k doladění jídla postačí pouze její špetka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat