Prostreno.cz

Kumquat. Ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Ovoce, jehož konzumace slibuje nezdolné zdraví, rychlé hojení ran i pevné kosti? Kumquaty si zamilujete stejně jako miliony lidí po celém světě. Z jakých důvodů není nutné se této exotické dobroty bát?

Kumquat či počeštěně kumkvat je citrusům příbuzné ovoce připomínající malé pomeranče. Toto ovoce má výraznou sladkou a příjemnou chuť. 100 g poskytuje pouze 71 kalorií a také zdravotně prospěšné fytonutrienty, jako jsou minerály, vitaminy a pigmentové antioxidanty, které přispívají k celkovému zdraví.

Miniaturní pomeranče

Kumquat se jí s kůrou. Ta je bohatá na mnoho esenciálních olejů, antioxidantů a vlákniny. Kromě toho uvedené čerstvé ovoce obsahuje adekvátní množství některých antioxidačních vitaminů, jako jsou vitaminy A, C a E. Tyto fytochemické sloučeniny pomáhají vychytávat škodlivé volné radikály a chrání před rakovinou, diabetem, degenerativním onemocněním a infekcí.

Lahodné, osvěžující a v květináči!

Ostatně, například céčko je jedním z mocných přírodních antioxidantů, které hrají mnoho důležitých biologických rolí, jako je syntéza kolagenu a hojení ran. Tento vitamin má antivirové a protirakovinné účinky a pomáhá předcházet artritidě i cukrovce. Kumquat se může pochlubit i slušným množstvím B-komplexu, tedy thiaminem, niacinem, pyridoxinem, folátem a kyselinou pantotenovou. Tyto vitaminy fungují jako koefaktory metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků. (Kofaktor spolu s řetězcem či řetězci aminokyselin tvoří tak zvané složené enzymy.)

Kromě toho kumquaty jsou skromným zdrojem minerálů, jako je kalcium, měď, draslík, mangan, železo, selen a zinek. Kalcium je hlavní prvek potřebný pro tvorbu kostí a zubů. Měď tělo potřebuje při tvorbě červených krvinek. Tak už se chystáte do obchodu?

Výběr a skladování

Při nákupu vybírejte kusy, které jsou pevné, hladké a mají brilantně oranžovou barvu. Vyhněte se nezralým, zeleným kumkvatům a těm, které mají povrchové řezy, „modřiny“, nebo jeví další poškození. A jak je to se skladováním? Kumquatům vyhovuje pokojová teplota. V těchto podmínkách vydrží asi tři až čtyři dny. Pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit, dejte je do lednice. Díky ní se z benefitů tohoto ovoce můžete těšit až tři týdny. V této souvislosti se vám bude hodit i fakt, že mražené kumquatové pyré se dá skladovat po dobu šesti měsíců nebo i déle. Co se týče konzumace, i tady existuje několik možností.

Tipy pro podávání

Přidejte čerstvé kumquatové plátky do ovocných salátů nebo misek. Toto ovoce využijte i jako atraktivní oblohu. Z kumquatů je také báječná marmeláda. Zajímavou chuť oceníte i při přípravě omáček, ovocných koncentrátů, džemů a želé. Příznivci kumquatů je taktéž přidávají do koláčů, zmrzlin nebo džusů. V Česku se kumquat pěstuje jako pokojová rostlina, jež je mrazuvzdorná do minus 15 °C. Dáte jí šanci?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat