Prostreno.cz

Koriandr nejen voní v jídle. Také léčí průjem a záněty kůže

Koriandr je v indickém subkontinentu a některých částech Evropy známý jako „dhaniya“. Jedná se o bylinku široce používanou jako koření. Máte-li průjem či vysoký krevní tlak, berte ho všema deseti!

Vědecký název koriandru je Coriandrum sativum L. Obsahuje vlákninu, hořčík, mangan, bílkoviny, železo, jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin, včetně kyseliny askorbové nebo vitaminu C. A jak je to se zdravotními přínosy? Koriandr vás doslova nadchne!

Snižuje zánět kůže

Koriandr má v sobě dvě specifické sloučeniny známé jako cineol a kyselina linoleová. Obě přitom vynikají antirevmatickými a antiartritickými schopnostmi. V překladu to znamená, že konzumace koriandru snižuje otok, který je způsoben těmito dvěma stavy. Ve studii publikované v časopise Journal of German Society of Dermatology vědci také vyzdvihli i protizánětlivé vlastnosti koriandru. Ač je to možná k nevíře, toto koření zbavuje přebytečné vody v těle.

Zmírňuje kožní poruchy

Dezinfekční, detoxikační, antiseptické, antifungální a antioxidační vlastnosti koriandru jsou ideální pro odstranění kožních poruch, jako jsou ekzémy, suchost a plísňové infekce. Koriandrový olej byl také patentován pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti lékařem University Medical Center v německém Freiburgu.

Snižuje hladinu cholesterolu

Kyseliny přítomné v koriandru, jako je kyselina linolová, kyselina olejová, palmitová, stearová a kyselina askorbová (vitamin C), jsou podle časopisu Environmental Biology velmi účinné při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Rovněž snižují úroveň špatného cholesterolu podél vnitřních stěn tepen a žil, což může vést k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako jsou infarkt myokardu, ateroskleróza a mrtvice. Ještě důležitější je, že tato bylina pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, jenž funguje jako preventivní obranná linie proti řadě nebezpečných podmínek.

Léčí průjem

Složky esenciálních olejů nalezené v koriandru (borneol a linalool) pomáhají při trávení, správném fungování jater a vazbě střev. Výsledky studie publikované v časopise Etnobotanical Leaflets odhalily, že uvedené koření také zmírňuje průjmy způsobené mikrobiálními a plísňovými účinky. Koriandr je zároveň čím dál populárnější domácí léčbou při nevolnosti, zvracení a žaludečních poruchách.

Reguluje krevní tlak

Výzkum uveřejněný v dalším odborném časopise, tentokrát v Journal of Ethnopharmacology, naznačuje, že koriandr snižuje krevní tlak u osob trpících hypertenzí. Zvýšením interakce iontů vápníku a acetylcholinu, neurotransmiteru v periferním a centrálním nervovém systému, uvolňuje napětí v krevních cévách, čímž se snižuje pravděpodobnost řady kardiovaskulárních stavů, včetně infarktu a mrtvice. Koriandr je užitečný i v rámci léčby vředů v ústech. Má také silné antihistaminové vlastnosti, jež mohou snížit nepříjemné účinky sezónních alergií a senné rýmy. Coby bohatý zdroj vápníku se považuje za cenné zboží pro lidi, kteří chtějí chránit své kosti. Ještě o koriandru pochybujete?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat